Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. január 22., szombat

Budaörs:Petőfi utca



A  mi  Petőfi utcánk egy észak-dél irányban húzódó utca, amelyen csak úgy siklik a fény, napsugaras  napokon. 
Ketté választott utca. Kezdeténél becsatlakozik a város  főutcájára , a Szabadság útra.Közepe táján, meg ketté "vágja" a város második leghosszabb utcája, a Baross utca. 

Az első két épülete, nagy ellentéte egymásnak. Az egyik egy modern   bank épület, vele szemben  pedig egy felújításra nagyon is megérett, régi polgári  épület van, amely  most van  megújítás alatt. 

Furcsa érzés, hogy ez a felvétel fél év múlva már  nem lesz elkészíthető , mert a  Budapest Bank  pár hónap múlva  elveszti nevét. logóját, mert fuzionál más bankokkal.

A két Petőfi utcarész is  nagy különbséget  mutat. Amíg a felső részben többnyire  magas kerítésű  házak vannak, a másik rész ( a Baross utca  alattit rész)   tágasabb, nagyobb portákkal , és  belátható kertekkel levegősebb utcaképet mutat. Kevesebb ház előtt parkoló autóval.

Projektindító beszélgetésünkön az  Anyám tyúkja vers  több konteksztusban is   előfordult.  Így  természetesen ez lesz majd a kapcsolódó vers ezen bejegyzéshez, de  előtte: az Örkény Színház  Anyám tyúkja I és II előadására is felhívom figyelmet.  Szerencsére  folyamatosan repertoáron van. Havonta  1-2  előadással. Fiatalnak, felnőttnek,  idősebb korosztálynak egyaránt  ajánlom!  


Csuja Imre színművész:  érdemes és kiváló művész, Jászai Mari  díjas Budapest: Örkény színház

Budaörs,  Pest megyében, Budapest  agglomerációjában fekvő város 29ezer  lakossal.


A címerpajzsa két rétegű. Külső része  utal az Árpádházhoz  fűződő település  múltjára, (IV Béla idején már lakott  település volt, 1236-ban enlítik először ) belső pajzsában, pedig  Budaörs nevezetes   hegye a Törökugrató szikla  látható, a jó adottságú, termékeny  földterülettel övezve.  
http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-budaors.shtml





Nincsenek megjegyzések: