Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. április 1., péntek

Pestszentlőrinc:Petőfi emlékmű

 A

a beküldött fényképet! 

Edittől kaptuk Pestszentlőrincről,

 melyet egy ikonikus és nagyon aktuális Petőfi vers 

ikonikus előadásával  köszönök meg így a választás előtt másfél nappal. .

Remélem mindannyiunk örömére!

A Kossuth téren álló emlékmű kétoldalas alkotás, a másik oldalán Kossuth Lajos egész alakos  szobra látható. Az 1848/49.es forradalom és szabadságharc 150. évfordulójának emlékére az önkormányzat  állítta fel.Pestszentlőrinc Petőfi emlékmű

A z emlékmű alkotója :
 Pauer Gyula (1941-2012) szobrász
látvány és jelmeztervező,színész
Munkácsy Mihály,  Koszorús Szobrász és  Kossuth díjas képzőművész

Az ajándékvers: Petőfi Sándor  : Nemzeti dal


Hegedűs D. Géza (sz :1953)
 Jászai Mari és Kossuth díjas magyar színész 
  Magyarország Érdemes Művésze
Magyarország Kíváló  Művésze
Vígszínház és Gábor Miklós díjas,
Radnóti Miklós  antirasszista díj
SZOT és eMeRTon díj
Roboz Imre és Gundel művészeti díj 
Harsányi Zolt díj  és a 
Hegedűs Gyula emlékgyűrű
kitüntetettje


 Pauer Gyula szobrász alkotása az az emlékmű isPauer Gyula wikipédia,: A cipők : emlékhely Budapesten a Széchenyi rakparton (társszerző: Can Togay; 2005)   ami napjainkban  az Ukrajna ellen zajló  agresszió elitélésének színhelyévé is vált. 



 

Pestszentlőrinc 1950-ben lett Budapesthez csatolva.Korábban önálló város volt Budapest és Vecsés  között.  Pestszentimrével együtt a XVIII. kerületet  alkotják a főváros területében. ( A helyiek Pestlőrincként is  hívják) 
Aki repülőgéppel érkezik, vagy utazik el Budapeströl, mindenképp átutazik a kerületen, mert  itt található a Liszt Ferenc  repülétér. (régen Ferihegynek hívtuk)

A kerület legrégebbi épülete az 1762-ben  épült  Grassalkovich kápolna. ( Grassalkovich palotáról , már Gödöllő kapcsán is  beszéltünk) 

A Bókay kert a város legnagyobb kiterjedésű és legkomplexebb pihenő, sport és  szórakozó területe. Nem is valószínű, hogy Budapesten  van még  egy olyan nagy park és sportolási  együttes   ami vetekedhetne vele.



 Van egy  igazán különleges építmény Pestszentlőrincen- de  az egész országban   is valószínűleg-  a 4 szintes óvóhely .   Ma   Bunkergame-ként ("szabadulószoba játék") színtereként  üzemel. Szöges ellentéteként a Bókay kert hatalmas terültén található számtalan szabadidős létesítményének 

Az Ukrajnában dúló háború árnyékában különösen megrázó  ez a játéktér.

Úgy tűnik  Pestszentlőrinc az ellentétek városa. Amit  valójában a Petőfi-Kossuth  emlékhely is példáz, hiszen e két meghatározó  embere a magyar töténelemnek   egymásnak háttal áll, ugyanazon fal két oldalán.  


Nincsenek megjegyzések: