Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. március 8., kedd

Gödöllő: Petőfi tér, Petőfi szoborral, emléktáblával

 Gödöllóről kaptunk most két  fényképet Petőfi térről és az ott lévő Petőfi szoborról, amely 67 éve áll a centrumban. Adrien jóvoltából így most   Gödölllő Petőfi terével és utcájával, valamint  kicsit a várossal  is megismerdehetünk.  Legalábbis  virtuálisan. 

Köszönetül  az Arany Lacinak c vers Turek Miklós előadásban hangzik most el. 




Turek Miklós (sz. 1973) magyar színész, rendező, a Versszínház  megalapítója

S  íme a Petőfi szobor a Petőfi téren Adrien jóvoltából


Turáni Kovács István (1927-1997)

kétszeres Munkácsy Mihály -díjas és  Kossuth díjas szobrász művész alkotása

Turáni Kovács István wikipédia

Van lehetőség egy   piciny  virtuális  sétára is  a google maps  segítségével. Gödöllő :Petőfi utca és tér

 A Petőfi szoborról egy nagyon jó  ismertetőt  találtam.Petőfi szobor- Gödöllő  Érdemes elolvasni az itt lévő linkre kattintva . Az tény, hogy Petőfi 1843 és 45 közötti időben  többször is megfordult itt. Elsétált a temlom előtti téren egészen bizonyosan, mert szállása  a16-os számú házban volt.   A linkre kattintva  Petőfi emléktábla megtekinthető. Amelyről még azt is megtudhatjuk, hogy  nemcsak Mednyánszky Bertához  fűzött érzelmei  miatt járt it, t hanem  itt dolgozott a Robin Hood  regény fordításán is.  Lenyűgöző, hogy ezen a pici  téren mily  sok minden  kötődik Petőfi Sándor  életéhez.  

http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-godollo.shtml



Gödöllő város  Pest megyében  a fővárostól észak-keletre.  1349-eben  említik először hivatalos  formában, I lajos király adomyénlevelében. A későbbiekben ugyanaz az elnéptelenedés érte, mint oyl sok települést. A mai  Városi Múzem az első jelentős kúria (1662-ben épült),amely első földbirtokosa építettett ottlakás  céljára.  A következő században  a Habsburg  tisztvisel,Grassalkovics Antal székhelyévé tette  gödöllőt és  felépítette a kastélyt Fekvése és  vásárai  okán jelntős hellyé  fejlődött következő századokban. A Grassalkovics  család kihalása  után  nem sokkal a kastély az állam kezébe  került, és az uralkodó kedvenc  nyári  rezidenviája vált. Ez a kiemelt figyelem 1884-ben  nagyközségi rangra  emelte a falut, s 1911-óta  HÉV köti össze a fővárossal. 1966 óta  már  város rangú településünk járási székhely  Kiemelt szerepet tölt  be az ország   életeében egyettem az 1950 óta működő Agrár - ma- Szent István - Mezőgazdasági Egyetem.Gödöllő Wikipédia

Sok  videó közül lehet  választania  yuotube-n , Azért ezt választottam egyiknek , mert ebben szerepel az  amit  jobbára  csak a helyiek ismernek : a VILÁGBÉKEGOMB.  2002-ben Bali szigetén történt  merénylet áldozatainak emlékére és  békéért  való kiállásért  állíttottak  fel a városban .

A bali művész alkotása  a világ számos  pontján felállításra  került, de Európában egyedül Gödöllő városát  érte ez a megtiszteltetés. Megkongatása a békért  való kiállás jelképe is egyben. 



A másik videó, Petőfi : Szerem Gyöngyei c. ciklusának egy részéete, amit itt  Gödöllőn írt,
 









Nincsenek megjegyzések: