Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. június 19., vasárnap

Mindszentkálla- Petőfi utca

 Már az utcatáblára  pillantva is sejthethető, hogy újra  egy,  a hagyományait híven őrző  településre értünk. A  címeres  utcatábláink sorában ez a 18. Nagy köszönet érte  Katalinnak.Természetesen  jön  a megérdemelt jutalom is  érte. Petőfi Sándor: Nemzeti dala,  Nagyon szép, megzenésített változata. Az utcán virtuálisan is  végig autózhatunk a googlemaps  Petőfi utca Mindszentkálla




Andrássy duó 

és a Szirt együttes  

https://szirtegyuttes.hu/?page_id=12



http://www.mindszentkalla.hu/mindszentkalla-tortenete

Mindszentkálla  a Káli medencében (Veszprém megye) lévő 300 fős település. Első írásos  emlék 1277-ből való. Kál  horka( vérbíró- a győztesek foglyainak elitélésére jogosult személy) birtokaként. 

 1341-ben már  a veszprémi püspök birtoka. Eredetileg  3 település, Mindszent, Kálla, és Kisfalud volt, amelyek összeépültek A török időkben Kisfaludiot  felégették és  így lett  Mindszentkálla  a neve. A török pusztítások dacára újr a benépesült.

  "A falu határának nagy részét 1945 előtt a veszprémi püspökség birtokolta. Ma is itt van az érsekség legnagyobb szőlészete, itt terem az egyházi szertartások misebora."http://www.mindszentkalla.hu/mindszentkalla-tortenet  és  http://www.mindszentkalla.hu/


Egy igazán tartalmas,  és szépen  fényképezett  videó segítségévek  betekintés  kaphatunk a  település egészére. Érdemes  ellátogatni  ide(is)!


Nincsenek megjegyzések: