Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. március 20., vasárnap

Szilágyi Erzsébet: Petőfi Sándor- Mi kék az ég ...

                                                              Petőfi Sándor:

 

                                                              MI KÉK AZ ÉG!
 

Mi kék
Az ég!
Mi zöld
A föld!
Zöld föld felett, kék ég alatt a
Hangos pacsirta fütyörész:
Dalával a napot kicsalta,
A nap rá gyönyörködve néz.
 

Mi kék
Az ég!
Mi zöld
A föld!
Zöld a föld, kék az ég, tavasz van...
És én oly sült bolond vagyok,
Hogy idebenn a szűk szobában
Kadenciákat faragok!
 

Eperjes1845. április




Szilágyi Erzsébet nyilatkozza „Kék ég” textilkép sorozatáról:

 

Petőfi Sándor Mi kék az ég! című verséhez készítettem „illusztrációt” ezzel a számomra oly kedves varrva hurkolt technikával. „Kék ég alatt”... Szeretem a vers természeti képeit, és a valódi természetet, ezért is örültem nagyon a lehetőségnek, hogy a Diszeli kúriában, kültéren a gyönyörű régi rakott kőfalon állíthatom ki a munkáimat. Szeretek egységet teremteni a régi és az új között, a természeti, természet feletti és az emberi dolgok, motívumok között. 
Ezt a verset nagyon szeretem, és szerettem gyermekkoromban is. Az akkori könyvem illusztrációja is nagy kedvencem volt, az óriási napkoronggal... Ennek a Szilágyis változatát még szeretném megvalósítani. A hozzávetőlegesen Petőfivel egyidős varrva hurkoló gépet, sajnos csak meleg időben lehet beindítani, ezért a téli és hideg hónapokban nem tudok új alkotásokat készíteni.


Szilágyi Erzsébet:  textil, szobrász és ötvösművész

Ezt a videót nagy  szeretettel ajánlom minden olvasónknak! Részint mert  a fenti művek is láthatók benne,s a készítésük technikája is. Sorrendben ahogy a versből követketik. Másrészt mert a múvésznő gondolatisága, alkotói portréja is különleges élmény!


A művész alkotásairól itt lehet   élményt gyűjteni :https://szilagyierzsebet.hu/

Eckhardt Pétertől kaptuk a fotókat  és a verset is,Szilágyi Erzsébet tudtával és hozzájárulásával küldöm szíves figyelmébe! A képek igény szerint magas digitalizált minőségben is rendelkezésünkre áll,  illetve az eredetieket kiállításra szívesen biztosítjuk vagy értékesítjük (Ylon Kft.). 

Nagyon köszönjünk!  Festménybe álmodott Petőfi vers még nem jelent eddig a  Budaörsi Olvasókör Petőfi 200 blogjában. Nagy öröm , felüdülés és  elmélyülős  csodálat ez így  egyben !  





Nincsenek megjegyzések: