Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. június 6., hétfő

Gyula- Petőfi tér

A Petőfi szobor  a Petőfi téren van és Erzsike  lefényképezte a Petőfi tér 1-számú  táblát is  nekünk. Már a fényképből is  látszik, hogy egy  múltját,  hagyományait  őrző városban  vagyunk, mert   nem vették le  a régi utcatáblát, mikor az újat  felrakták. Békésen megfér egymás mellett a két  tábla.  Természetesen  most is  lesz egy  ajándék vers, köszönetként  a tábláért Erzsikének és mindenkinek  aki  elolvassa ezen bejegyzést. Igazi ritkaság a vers és a feldolgozás is! Elmondja  Kaszás  Gergő. 





Kaszás Gergő (sz:1965)
 Jászai Mari  és Rádió Nívó Díjas 
 magyar színész

A google maps  segítségével  sétálhatunk is egyet  ezen a hangulatos  háromszögletű téren 

Gyula területét a népvándolás idején, szarmaták majd  germánok ,vandálok,avarok  majd a hunok  vették birtokokba- Gyula város első  okleveles  említése 1332-ből származó pápai  tized jegyzék. 
Valószínűleg Károly Róbert szervezete  meg a gyulai  uradalmat, Ekkor indult meg a  város  felemelkedése melyet különböző kedvezményekkel segített ( vámmentesség,vásártartási jog),  1387-ben Zsigmond király az erdélyi Losonczy vajdának adományozta. 1405 körül kezdték el  felépíteni a gyulai  várat. 1476-ban a vár  visszaszállt a király tulajdonba (örökös  hiányában)  Mátyás királyra  , aki 6 évvel kőbb fiának Corvin  Jánosnak adománnyozta a várat.
Mátyás  királyi családjának kihalása után viharos évtizedek következtek, A mohácsi csatavesztés  után Gyula városának  életét a török elleni védekezés határozta meg. 1560-ban a vár élére I Ferdinánd Kerecsényi Lászlót  a korábbi szigetvári  várkapitányt nevezte ki. Nagy építkezések következtek a vár megerősítésére. Amely  végül is  jól "vizsgázott" , mert  bár  1566-ban a 15-szörös  túlerővel  csak 63 napos ostrom után  tudta   bevenni a várat. Ami minden más  végvárunk esetében  hamarabb megtörtént. 
A törökök birtokba vették  a várat és kialakították saját közigazgatási rendszerüket, ugyankkor  a városon  nem igen  változtatottak. Emeltek  két  dzsámit, egy türbét, egy fürdőt, de  a város szerkezetét egyébként  nem  bolygatták. 
Az 1690-es években  a császári csapatok nagy előrenyomulása és környék településeinek  felszabadítása  Gyulára is  elhozta a török uralom alóli felszabadulást.
A bécsi kamarai udvar saját igazgatása alá  vonta   a várost és környékét, s több hullámban Rajna vidéki  német   családokat  telepített a városba. A város  német neve: Jula, csakúgy mint  románul is. akik kis  számban , de  éltek a városban már ebebn az időben is.   
Az oktatás, egészségügy fejlődése az 1770 és évektől  lendült  fel. Orvos, gyógyszertár, iskola alapítással. Erkel Ferenc édesapja is  1807-től itt tanít. S itt született Erkel  Ferenc is. 
1846-ban megkezdi működését a kórház is. S  az 1849-es  tavaszi hadjárat idején Damjanich tábornok kérésére  hondvédeknek és hadifoglyoknak   tábori  kórházat hoznak létre a katoliku és  református iskolák épületébe , s több mint 200 katonát/foglyot  láttak el, gyógyítottak.
Gyula még egyszer   jelentős  szerepet kap a  szabadságharcban  9 vagy 10 tábornok volt Gyulán az Aradi 13 közül .magánházakban elszállásolva augusztus 21-24 között. Aulich LajosDamjanich JánosKiss ErnőKnezich KárolyLahner GyörgyLázár VilmosLeiningen-Westerburg KárolyNagysándor József, és Török Ignác

Mára  Gyula,  Békés megye második legnagyobb  lélekszámú városa, lüktető  kultúrális élettel. Várszínház, a Várfürdő,  az Almásy kastély  programjai, a Kohán Képtár kiállításai minőségi időtöltéssel szolgálják az  itt lakók és ide  látogatók pihenését, kikapcsolódását., 

Minőségi időtöltést  ad a Pannon expressz  gyulai kirándulása is



Nincsenek megjegyzések: