Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. június 5., vasárnap

Petőfi szobor - Gyula

A Gyulán az  élet nagyságú Petőfi  szobor a Petőfi téren   került  felállításra / felavatásra 1960-ban.   Frenczy Béni szobrászművész alkotása https://www.kozterkep.hu/5574/petofi-szobor  Blogunk  történetének  különlegességei közé tartozik, hogy pár nappal ezelőtt   Hatvany Lajos  Így élt Petőfi  könyvismertetőjében, már találkoztunk ennek a szobornak a fényképével, s  nem tudtuk, hogy  épp Gyulán  van a szobor maga. Most, pár napra  rá pedig  a szoborról készült  fényképet oszthatom meg Önökkel.. A két hölgy  egyáltalán nem ismeri  egymást ,   itt most   összekapcsolódk  az Ő Petőfi történetük, ismertelenül is. 

S igen  ez a lényege Petőfi  projektünknek! Petőfi összeköt  mindenkit  a hazában! . Néha még ilyen  különleges kapcsolódások is   megszületnek. Csodás!


https://www.kozterkep.hu/5574/petofi-szobor

Ferenczy Béni (1890-1967)

kétszeres Kossuth díjas , 

Érdemes és Kiváló művész

a Világ Igaza díjjal kitüntett

szobrász és éremművész, grafikus

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ferenczy_B%C3%A9ni


Köszönetként   Erzsikének  a fényképért a Tisza c. Petőfi vers következik 

Hegedűs D Géza  előadásában


Hegedűs D. Géza (sz.1953.) színész kitüntetései: 

Jászai Mari díj, 

Hegedűs Gyula emlékgyűrű,

 SZOT díj, eMeRTon díj, 

Magyarország Érdemes Művésze díj, 

Radnóti Miklós antirasszista díj, Harsányi Zsolt  díj,

Magyarország Kiváló Művésze díj,

Roboz Imre díj, Gundel művészeti díj, 

Kossuth díj, Vígszínház díj, Gábor Miklós díj

Hegedűs D Géza wikipédia


Egy  emléktáblát is kaptunk Erzsikétől. Különlegesség a maga nemében ez is, mert  felállításának időpontja és  a felállítók személye  mamár egyáltalán nem szokványos. Arról nem is beszélve, hogy Petőfin kívül egy-mamár  nem ismert  költőnek is emléket állít.A dátumból jól látható, hogy ez a találkozás  nem sokkal Petőfi halála  előtt  történt. S milyen jó, hogy emléktábla őrzi Gyulán jártát a mai  napig! A II. számú Általános Iskola úttőrői , pláne  akkori tanárai már lehet, hogy nem is élnek, de  egy 1959-es  elhatározásuk máig  őrzi Petőfi és Szakál Lajos költő gyulai  találkozását! Az emléktáblát  viszont csa 1960-ban avatták fel.


Szakál Lajos jogász, főjegyző, költő  országgyűlési képviselő,








Nincsenek megjegyzések: