Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. június 8., szerda

Maglódon- Petőfi nyomában 1.rész

Az olvasókör  júniusi programja Maglódra való kirándulás, ahol  szakavatott "idegenveztőnk" Varga Zoltán  segítségével megismerjük és  bejárjuk azokat a helyeket amelyek  közvetve Petőfi Sándorhoz kapcsolódnak. 

Az ismerkedős sétánk az evangélikus  templom köré települt   temetőben kezdődött. Már az szokatlan, hogy  egy  templom a temető sírjai között van.Okai a az 1700-as  évre  vezetődik vissza, mikor a türelmi rendelet értelmében a katolicizmus  reformerei (Luther és Kálvin ) már  nagy megszorításokkal, ugyan  de  építhettek templomot, kijelölt  helyeken. Ezen időszakban kapott (még torony nélküli , csúcsdíszes megoldással ) jogot Maglód evangélikus közössége a templomépítésre.

Azonban  itt,  a sírkövek között  kezdődött Petőfi témánkhoz a kapcsolat fonalának felgöngyölítése   is, A  Szeberényi család több  tagja is  Maglód nevezetes  polgára volt, már az 1800 évektől kezdve (sírkő is tanuja ennek) , a templomban  azonban ennél egyértelműbb  bizonyítékok  is megtekinthetők  voltak számunkra. 

Előtte  azonban a templomról  kell  írnom. Hatalmas  meglepetés  volt a belépés  maga. A Pünkösdre  feldíszített templombelső unikális volt  számomra. A templom  mérete  nagyon emberléptékű. Nyoma sincs a túlzó, fennkölt  méreteknek.Dongaboltozatos, belseje, fehérre  meszelt falai  meghittséget, bensőséget  árasztanak.

S itt ismerkedtünk meg Szeberényi Lajos és Petőfi  kapcsolatával, mely  egyfelől barátságnak indult, Szeberényi Lajos  emlékkönyvébe   c  versével(1939.Selmec) ,  másfelől azonban elhidegüléssel végződött. Petőfi  mikor csalódik   Szeberényi Lajosban,  nem tartja  tovább a  kapcsolatot  vele.

Az 1848-49.es szabadságharc után Szeberényit is kérdőre vonják a forradalom és szabadságharcban  betöltött szerepéért,  így  az összes  Petőfihez kapcsoldó  írása, levelezése a hatóságok kezébe kerül, s nem is kapja vissza később sem. Erről tanuskodik egy könyvalakban megjelent  visszaemlékezése 1861!-ből. ( kutatás= házkutatás) 



A templom önmagában is  megérte volna a kirándulást, mert olyan  ékszere   hazánknak, amit érdemes  megnézni. Kérges László a Maglódi  Evangélikus  Egyházközösség felügyelője  is   velünk volt  itt, s tőle  kaptunk részletes és kimerítő tájékoztatást a templom táblaképeiről. Amelyek évtizedeken keresztül el voltak rejtve a  közösség  elől, a szocializmis idejében, Csak a  közelmúlt béli templom renoválás alatt tárultak fel. A táblaképek önmagukban is gyönyörűek, azonban értéküket  külön emeli, hogy eredeti szlovák nyelvű, gót betűs  feliratai is megőrződtek, s  most is láthatók. 

 








Innen utunk egy kellemes lejtőn  haladva elvezetett a harangtoronyig, majd  ahhoz a helyhez , a patak feleletti hídon áthaladva ahol Petrovics  István   mészárszéke állt. 1815-17 között . Valóban csak a helyhez, mert már   az épület nem áll, viszont márványtábla  egy őrzi emlékét. 



Innen csak pár lépés volt a  Petőfi szüleinek szobra, kis pergolával, kellemes   leülőkkel. Melyet a Petőfi kör kezdeményezett és Enes  Nagy  Sándor szobrászművész  tölgyfába álmodva  alkotta  meg.  

Innen utunk Petőfi, portré-szobrához   vezetett
de  az már  a második részben  kap  helyet,

Nincsenek megjegyzések: