Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. június 9., csütörtök

Maglódon- Petőfi nyomában 2. rész

 Az előző bejegyzésben  ott fejeztem be, hogy   megyünk a Petőfi  portré-szoborhoz.

Maglód terepviszonya   dombos-lankás, kanyargós. Legalábbis  amerre mi jártunk. Valójában a Fő utcán   töltöttük a legkevesebb időt,  de a  Petőfi portré-szobor az a központban van. 

Fényképen már  az evevangélikus  templomban láthattuk, a Templom  nagy  fényképalbumában, melyneb a legrégebbbi  fényképektől kezdve őrzik/ gyűjtik Maglód képi emlékeit. 

Ilyen volt  felállítása  idején a fénykép tanusága szerint.  

S bár  mondta  vezetőnk Zoltán, hogy most  nem ilyennek látjuk majd,  


Meglepő volt  a találkozás .

Petőfi  arca legalább fél méterrel   magasabbra  került, egy új talapzaton/ oszlopon,  Így az oszlop kapta azt a hangsúlyt , amit alkotója  magának  Petőfinek , arcvonásainak,  üzenetének szánt. S az rendebn  van, hogy felnézzünk petőfire, megérdemli, !, Itt azonban  olyan távolságba került  a szemlélőtől, hogy  nem lehet az arcát valójában látni. Jó fényképet készíteni, meg aztán  végképp reménytelen. talán egyzser  a helyiek  visszaállítják az eredeti (utánzatát legalább)  méretében.

Így Petőfi  felénk magasodik, de  ez  nem tesz  jót annak a közelség érzésnek amit sugározni  hivatott. 




 talán egyszer  visszakerül majd  az eredeti magasságába. 

A szobor készítője  Győri Dezső, Munkácsy díjas szobrászművész. Arról mikor és milyen   módon került  sor erre ,  szintén a templom dokumentumai  között már korábban  választ kaptunk. S újra , az evangélikus  templomhoz  jutunk vissza, mert ott őrzik  az adománygyűjtésre mozgósító  kiáltványt 1948 ból. Aláírója a maglódi 48-as Ifjúsági Szövetség. vezetőnk elmondta, hoyg a szobor  valóban közadakozásból  jött létre.

szerkesztő : leírtam, hogy elolvasható legyen



Azt is megtudjuk vezetőnktől, hogy eredetileg  a szobor az iskolaudvaron volt felállítva. 1972-ben a falu vezetése  helyeztette ide át, s állítatta  fel erre  helyre.

Bár az első részből kimaradt de semmikép sem kihagyható, ha nem is kapcsolódik Petőfi családhoz, a régi iskola. Amely egyébként  a közelmúltig pár osztállyal működni ésnyszerült. (azóta épült új, elegendő termet biztosító iskola .közel 1000 gyermek nek- S ebben a patináns, még az 1900-as évek elején épült iskolába  helytörtéténeti  és iskolatörténeti kiállítás kapott helyet. 

A Szarvas cukrászdában  megpihentünk és  felfrissültünk  kicsit, s elindultunk visszafelé, hogy a patak mentén kialakított sétányon visszajussunk  kiinduló pontunkhoz a az öreg temetőhőz. A sétány még egy  kis   összefoglalót  ad tábláival Maglód  történelméből. 


  A Szeberényi Lajos  Emlékmúzeum mellett  felkaptattunk az " ulickán,"   kiinduló pontunkhoz az öreg temetőhöz. 

Búcsúzóul  Szeberényi Lajos  fényképével zárom a bejegyzést. Akinek élete, élettörténete -a megszakadt barátság- ellenére Maglódon mindenképp-  összeforrt Petőfi kultusszal,  sőt Ő maga  volt a kultusz megteremtője is.  
 Szeberényi Lajos :




Maglód régi  képeslapja Mindenképp 1972  előttről, mert a Petőfi szobor még az eredeti talapzatán áll. 



Tiszteletből, hálából,  a szülők szobránál  felolvastam A szüleim halára c  versét Petőfinek.
A  bejegyzést is ezzel  zárom Tunyogi Péter előadásában.



Tunyogi Péter (sz 1960)
 
Magyar  Bronz Érdemkereszttel 

kitüntett színész

Nincsenek megjegyzések: