Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. július 14., csütörtök

Csenyéte- Petőfi utca

Csenyéte neve a tv-ből ismert  sokak  számára, mint  az  ország legszegényebb települése. 

Nekem azonban  korábban   ragadt meg a neve  az emlékezetemben.  A rendszerváltás előtti utolsó években,  majd azt követő első két évben.   egy   pedagógus házaspár próbálta  a Freinet-pedagógiát adaptálni itt. Videófelvételeket láttam  , hogy milyen  sokra jutottak azon törekvésükkel, hogy a cigány kultúrára építve - azzal  egyesítve a tantárgyakat,  tudást  csöpögtessenek a fiatalok fejébe. S nem erdménytelenül. . No de egyedül maradtak az erőfeszítéseikkel.Végül belefáradva elhagyták  a falut, s integrálódtak az egyik  Waldorf  iskola  kiválasztott és kiváltságos  gyerekeit tanító  közösségbe. 

Az évenkénti  ATV adományozás, és korábbi  EP bizottsági látogatás  és az  önmagukat hittérítőknek kinevezett emberek imái és bűnöktől feloldozó rituáléi  sem oldották  meg a falu  és  benne élők helyzetét. Ez a csenyétei  Petőfi utcán   virtuálisan  végigsétálva  -a google  maps  segítségével - világosan   látható.  Csenyéte -Petőfi utca google maps virtuális  séta

                                        

De nekik is van Petőfi utcájuk! Megmaradt  a rendszerváltás  előtti időkből. Láthatóan mindössze  ennyi kapcsolatuk van a " többségi" társadalomhoz   PETŐFI NEVE,  ÉLETÜK LAKCÍMÉBEN:  

Nekik is  ugyanazok a Petőfi versek a kötelező tananyag  -ha a krasznokvajdai iskolába eljutnak-. Hogy jelent-e nekik legalább annyi gazdagságot  " Az anyám tyúkja,"  (tojást az asztalra)  mint  Petőfiéknek- az már  erősen kétséges.   A környék -a CSEREHÁT- pedig  gyönyörű, Az ívekkel  változatos  Petőfi utca omladozó házai még így  is  mutatják, hogy  alig 30-40 éve, ennél jóval magasabb színvonalú, igényes  házakból álló  utca  volt itt.    

Petőfi Sándor: Téli világ


Szabó Gyula (1930-2014)

A Nemzet Színésze

Kossuth és  kétszeres  Jászai Mari díjas,

érdemes  és kíváló művész

Szabó Gyula Wikipedia

A szokásos  címer helyett  egy határozat: 
Egy település sem marad címer nélkül2021. július 6. (kedd) 14:54.Ezek – a múltból ránk maradt kincsek – együttesen alkotják egy-egy település múltját, amelyek jelképeken, szimbólumokon keresztül – művészi alkotásként – a település címerében is megjelennek
 E címernek továbbá fontos szerepe van az önmeghatározásban, az identitás kialakításában, elmélyítésében, a településhez tartozás érzésének kialakításában...A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fontosnak tartja hagyományaink ápolását, múltunk feltárását, és értékeink megőrzését, ezért vállalja, hogy azon megyében lévő településeknek, akik nem rendelkeznek heraldikai, történelmi és esztétikai szempontból érvényes címerrel, átvállalja tervezési és elkészítési költségeinek egy részét...A megyei közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka és a 17 település polgármestere mindezt aláírásukkal is megpecsételték egy megállapodás keretein belül. Így a jövőben elkészülhet Alsógagy, Balajt, Beret, Csenyéte, Egerlövő, Fáj, Felsőgagy, Garadna, Hernádpetri, Kiskinizs, Litka, Mogyoróska, Monaj, Pamlény, Perecse, Rakaca, és Szászfa települések heraldikai, történelmi és esztétikai szempontból érvényes címere. http://www.baz.hu/news.php?id=2228

Csenyéte: Borsod-Abauj-Zemplén megye északi  részén, közel a Szlovák határhoz  található falu. .1243-ban említik először - valószínűleg  személynév- 1279.ben a király fia a zólyomi ispánnak ajándékozza. A falu  történetének elkövetkező 500 éve  homályba veszett. Az 1800 -as évek végén  költöznek  ide  az első cigány családok, mamár  a falu  lakosságát 94%-ban ők adják. A rendszerváltás előtt volt termelőszövetkezete, iskolája, mamár  nincs egyik sem. Viszont  népes videó felvétel található a legszegényebb falu  jelenéről , az interneten.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseny%C3%A9te




https://kkoh.hu/csenyete/

2 megjegyzés:

Tóth Zoltán Budaörsi Olvasókör írta...

A település fejlesztés motorja a gazdaság. Enélkül csak állami pénzek pupálásával lehet egy települést életben tartani. Milyen gazdasági erő van Csenyétén? Az EP delegáció mit tesz ennek érdekében? Ennél kevesebbet csak a jelenlegi kormányzat.

KZS írta...

Igen! Biztosan lehetett volna ,- illetve lehetne ma is- , akár a mezőgazdaság akár az ipar valamelyik ágazatnak egy részlegét meghonosítani a vidéken. . Az épületek arról árulkodnak, hogy volt itt valamikor normálisnak mondható élet. Én arra is gondoltam, első lépésként keresni kellene címerkészítéshez értő embert, aki jócselekedetként talán elkészítené Csenyéte címerét. Ez annyira szomorú és egyben beszédes is. Itt vannak a fennkölt szép szavak a címer fontosságáról, határozatba foglalva és 1 év nem volt elég ahhoz, hogy elkészítsék, vagy megszervezzék, meghírdessék: emberek ki tudna segíteni abban, hogy legyen címere Csenyétének, s a többi 12 kistelepülésnek. Elindulhatna valami más gondolkodásmód. Megfogalmazhatnák önmaguk kultúrális, történelmi örökségét. lenne egy alap, amire lehet építeni.