Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 1., hétfő

Tiszabezdéd- Petőfi utca

Tiszabezdéd  Petőfi utcájának  irányjelző tábláját Ilona tagtársunk kapta  unokáitól, akik figyelemmel  voltak    a nagymamájuk kérésre,  nyaralásuk közben is, lefényépezték, elküldték neki, Ő pedig  továbbította  nekem. .  

Természetesen most sem marad el a köszönetetként járó Petőfi vers ami  a Tizsa, hiszen Tiszabezdéd is a Tisza  bal partján helyezkedik, és nevébe is  hordja Petőfi kedvenc  folyójának nevét . 


A későbbi   faluval  való ismerkedés  során derült  számomra fény, az utcajelző tábán látható minta eredetére. Ez a szép  stílizált virágminta, indákkal , található a  kistérség emblémáján is. Így az összetartozást szimbolizálja az utcatáblán is. Szép identitás jelkép! 



Tóth Balázs
színész 


Sajnos a google maps-os autó   Tiszabezdéden járva  nem  kanyarodott be a Petőfi utcába, így virtuális sétára cak a település más utcáin van módunk 


Az alábbi linken olvasható a címer szimólumainak magyarazáta, ami ebbenn az esetben  egészen  különleges  hitvilágba  viszi  az olvasót https://www.nemzetijelkepek.hu/tiszabezded-kozseg

Tiszabezdéd A Tisza  bal partján  , a Szlovák határ közelében  fekszik.

Régészeti leletekben igen gazdag. 1896-ban honfoglalás kori temetőt tártak fel, akkor ez tudományos szenzációnak számított. A 18 sír egyetlen észak-dél irányú, kissé ívelt sorban helyezkedett el. Értékes fegyvereket és ékszereket is találtak itt. Páratlan lehet az itt talált tarsolylemez is. Korábbi időkből származnak a cserépedény-töredékek és egy égetett agyag női szobrocska torzója, a „bezdédi Vénusz” leletek.
Atelepülést okiratban 1212-ben említik először Bezder néven.  majd 1336-ban egy peres iratban kerül  újra említésre.Ez időtájt  a Tomaj nemzetség   birtoka  volt.A szomszéd  települüléssel való viszálykodás kétszer is  " fellángolt" 

1629-ben Melith Péter kisvárdai földesúr és szatmári várkapitány katonái pusztították el. A Melith család 1703-ig bírta, akkor a család kihaltával a kincstárra szállott. A XVIII. században királyi adomány és vétel címén tíz földesura volt. 

A falu nemesei és jobbágyai lelkesen csatlakoztak a Rákóczi-szabadságharchoz.

A reformkorban itt működött az ország legnagyobb szeszfőzdéje. 

1848-ban viszonylag nagy létszámú helybeli nemzetőrséget szerveztek, a szabadságharc alatt több mint húsz honvédet állított ki a község. 

http://felsoszabolcs.hu/index.php/bemutatkozas/tagtelepuleseink/76-tiszabezded



Nincsenek megjegyzések: