Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. március 4., péntek

Nagyberény-Petőfi utca

A nagyberényi Petőfi utcatáblát  néve, azt kell mondanom, megint egy vadonatúj stílussal találkozhatunk az utcatáblák sorában itt. Ez is viseletes kissé,  látszik rajta az idő múlása, mégis a vonalak  finom ecsetvonásaival  kimondottan kecses, könnyed érzetű.Ez már a 4. táblánk amelyen szerepel a település címere is. Zsuzsannától kaptuk ezt is.  Köszönetként Petőfi egyik  ismert versét választottam : ,az új "kirándulásért"   Egy estém otthon  címűt- Latinovits Zoltán előadásában.



Latinovits Zoltán: Jászai Mari és Balázs Béla díjas,

 Magyarország Érdemes Művésze, és posztomusz Kossuth díjas  magyar színész


Nagyberény Petőfi S. utca ja google maps-on is megtekinthető, "végigautózható"



http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-nagybereny.shtml

Nagyberény Somogy megyében  lévő község, Siófok közelében. Nevére  Szent István korához  visszamenve  kapunk választ.Még a koronázás előtt (998-ban)  ide  a besenyőkkel rokon berény törzs tharcos tagjait telepítette le  István, a birtokhatárok védelmére.

A község termál és gyógyvízben gazdag, amelyt a siófok gyógyfürdőben is használják, de  a községnek is van termálvizes szállodája. Közel a központii részhez, egy mesterséges halastó található,  gazdag halállománnyal.  https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyber%C3%A9ny

 A falut bemutó vidók sokkal nagyobb számban  jelentek meg a keresőben. mint bármely korábbi település esetében.  Most nem egy profi hanem egy amtör fevételt választottam,mert  készítője  itt töltötte  gyerekkort, s 3 generációig visszamenőleg   itt éltek ősei.



Nincsenek megjegyzések: