Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. szeptember 4., vasárnap

Petőfiho ulica/ Petőfi utca - Komarno (Szlovákia)

Ilona  tagtársunk  átgyalogolt  a hídon  a szlovákiai oldalra is .  Fényképezett  nekünk Petőfi utcát, Petőfi  szobrot, és sok  más szépséget, érdekességet Nagy köszönet lelkes  gyűjtő munkájáért.  S természetesen  a köszönő/ajándék Petőfi vers, most sem marad el. 



   Petőfi Sándor: Szeretlek kedvesem




Kaszás Attila (1960-2007)

Jászai Mari díjas magyar színész.  
További díjai: Ajtai Andor és Ruttkai Éva emlékdíj,
 Súgó Csiga díj,  Magyar Örökség díj (posztumusz)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kasz%C3%A1s_Attila




Komarno Szlovákia  járási székhelye a Nyitrai  Járásban. A Vág és Duna  összefolyásánál épült  város  rendkívül  gazdag múltra  tekinthet vissza. A hely nagy jelentőségű volt  a rómaiak idejében. A Duna jobb partján kiépítették a határt védő limes erődrendszert és légióstábort (ez ma   a magyarországi területre eső rész) . A Duna bal partján, a Celemantia néven pedig ellenerődöt hoztak létre. Már ekkor  kikötővel és híddal rendelkező  város  volt. 
Az V. század környékén a hunok és más barbár törzsek áttörték a limes erődrendszerét és behatoltak Pannoniába. A rómaiak után avarok-hunok telepedtek itt le, keveredve a már régóta itt élő törzsekkel. A környék a magyarok bejöveteléig hadászati és gazdasági központ volt.
A magyar törzsek IX. századi  letelepedése után Ketel vezér kapta meg a csallóközi területeket. Fia, Vág-Duna közben (mai Komárom területén) építette fel Komárom várát.
1245-ben IV. Béla a tatárjáráskor Komárom várát védő kapitánynak adományozta Hetény elnéptelenedett birtokát is.1265-ben királyi város  címet kapott IV. Béla  királytól.  A királyi várat egy időben Csák Máté bitorolta és birodalmának déli védőbástyájává tette. 1317-ben azonban  a király seregei  visszavették a várat 
1527-ben I Ferdinánd  Habsburg uralkodó serege  elfoglalta  a várat, és 2 év múlva  meghódolt  a Bécs ellen  induló  török  sereg  előtt, de az nem hagyott benne őrséget, ezért kardcsapás nélkül került vissza. 
1594-ben olasz építészek átalakították, ekkor tűnt el a középkori mag. Még az év őszén a török hatalmas hadsereggel próbálta meg bevenni a várat, azonban a Braun Erasmus vezette végvári vitézek egy hónapos hősies küzdelemben kitartottak a hideg évszak beköszöntéig.
A városnak 1606-ban reformátuskollégiuma,1649-be katolikus gimnáziuma létesült.1663-ban a török  közeledtére megerősítették, korszerű védőművekkel látták e a várat.. A kurucok  meg sem próbálkoztak ostromával. 1715-re az ország ötödik legnagyobb városává fejlődött. 18008-ban ismét bővítették és megerősítették, és  kiépült külső erődrendszere.1809-ben ide menekült I. Ferenc  Habsburg uralkodó  a francia hadak elől.
A különleges szerepet játszott. 1848 tavaszán  vér nélkül került magyar kézre. 1848 decemberétől az osztrákok folyamatosan ostromolták Komáromot. A várost 1849 április 22 -én  mentette fel a Damjanich János  és  Klapka György vezetésével érkező magyar sereg.
A második komáromi csata   Komárom várának védői, ( Görgei Artúr és Klapka György parancsnoksága alatt), valamint a várat ostromló osztrák-orosz sereg között zajlott 1849.július 2-án . A fiatal magyar sereg bátor helytállásával és fegyelmezettségével sikeresen verte vissza a számbeli fölényben levő ellenség támadását. A csatát július 11-én sikertelen áttörési próbálkozás követte (harmadik komáromi csata). A Duna jobb partján vívott ütközetben Görgei vereséget szenvedett az osztrák seregtől. A vár a továbbiakban Klapka György parancsnoksága alatt jelentős osztrák erőket kötött le, és csak jóval a Világosi fegyverletétel után, október 2-án  kapitulált és szabad  elvonulást és  bántódás nélküliséget kaptak . .
Ilona  fotóin keresztül  bepillantást  kophatunk  Komarno mai  városképébe. Köszönet a fotókért! 

Komárnoi városháza  a Klapka  szoborral



Jókai Múzeum 


Víztorony 

Szent András  Bazilika


Szent István szobor



Volt  Tisztikaszinó


Jókai Színház (Komarno)



Hunyadi János  mellszobra


A két  várost összekötő híd


Ilona  nagyszerű képei  után jöjjön egy  komárnoi  városbemutató Petőfi Sándorunk  anyanyelvén (szlovákul) 


és a toronyból felhangzó  Klapka induló:






Nincsenek megjegyzések: