Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. október 20., csütörtök

Petőfi album-1898 Athenaeum kiadó 1rész.

Ágnestől újabb  csodálatos lehetőséget kaptunk. Kölcsönadta a  Petőfi album c. 1898-es kiadású könyvét, hogy lefényképezve  belőle oldalakat mi is  részese lehessünk e jelentős  könyvben  megjelent írásoknak, amelyet Petőfi kortársai  írtak.  

A könyv letehetetlen, magával ragadja az embert.  A4-es méretű, súlyos, vastag lapú de nagyon lelket melengető érzést adó. 

Meg kellett, ölelnem, magamhoz szorítanom,  pedig még kis se nyitottam! Nagy kiváltság érzése ezt a 120 éves könyvet lapozgatni, olvasgatni. Ahogy  Ágnes  mondta: lelke  van.

Sajnos  az érzést nem  lehet így  virtuálisan átadni, de  remélem , hogy Petőfi kortársainak szavai  Önöket is  jó érzéssel, melegséggel töltik  majd  el. 

S mivel lehetetlen  -akár egyetlen benne  szereplő írást teljes  egészében   egyszerre közreadni, kicsit  úgy fog működni, mint  a sorozatok a tv-ben. A legérdekesebb részeknél hagyom abba, hogy másnapra is maradjon még belőle.  Lesznek ismerős, de  mamár nekünk ismeretlen  "kortársak"  . S jó lesz  velük is megismerkedni kicsit  bővebben.




Barabás Miklós  (1810-1898)
festőművész, grafikus, fényképész
az Magyar Tudományos Akadémia
tagja
(Különös, abban a hónapban halt meg amikor  megjelent a Petőfi Album) 



A szerkesztői előszó után Vámbéry Ármin tulajdonképpen rövid ,Petőfit méltató írása máig érvényes. Igazolva azt is, hogy a szerkesztők, milyen  jó érzékkel rendezték sorba a kortársak Petőfiről szóló gondolatait. 


Óhatatlanul Ady Endre  jut eszembe  Vámbéry Ármin gondolatai kapcsán. 
Ady,  aki ekkor még csak 12 éves, s pár évtized  múlva   szakad ki belőle majd  a komp ország, s mily igaza van  Vámbéry Árminnak. Petőfi maga  a komp, aki a kétféltekét ( keletet és nyugatot )összeköti. Mint egy  jövendőmondó pontosan megfogalmazza, hogy  rendkívülisége
épp abban  áll amit,  se  előtte se utána sem   egyetlen  nagy költőnk sem  tudott  
ilyen elementárisan képviselni.  
 
Vámbéry Ármin (1832-1913)
magyar orientalista
a magyar nép
 és a magyar nyelv eredetét  kutató utazó,
egyetemi tanár , 
az Magyar Tudományos Akadémia
 rendes  tagja

érdemes  beleolvasni!

S itt van  máris  a folytatásos  "könyvünk" újabb szerzőjének írása, pontosabban csak az első része, mely önmagában is teljes, de a következő részben oly dolgok  derülnek ki, amit álmunkban sem gondolnánk. 





Vadnay Károly (1832-1902)

író, újságíró,

a Fővárosi lapok  szerkesztője

a Kisfaludy és a Petőfi Társaság

A Magyar Tudományos Akadémia

tagja

 Vadnay Károly wikipédia

Nincsenek megjegyzések: