Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. december 7., szerda

Petőfi utca-Adony

 Hilda   képeivel  ma Adonyba látogathatunk el. Először  is a Petőfi utcába. Igazán szép utca, széles, fákkal szegélyezett, a kockaházak és a modernebb -egy emeletes- épületekkel őrzi a múltat és  mutatja  a jelen irányzatait is. Végigsétálhatunk rajta   virtuálisan  a google maps  segítségével. Természetesen  a köszönő/ ajándék  Petőfi  vers most sem marad el: Ez a világ amilyen  nagy .https://www.google.hu/maps/@47.1211455,18.867378,3a,75y,218.78h,96.69t/data=!3m6!1e1!3m4!1sz6d_QjOPrK-3OFwQgcOKqA!2e0!7i16384!8i8192?hl=hu





Borfolk zenekar

Manninger Katica ének



https://hu.wikipedia.org/wiki/Adony_(telep%C3%BCl%C3%A9s)

Adony , Fejér  vármegyénk keleti részén  a Duna mentén található. Bronzkorban is lakott  település már, később a  rómaiak  limes vonalának katonai erőssége  volt. Már a korai középkorban királyi birtok . Mohácsra menet II: Lajos király innen küldte  kétségbersett kiáltványát a nemességehez .(hasztalanul mint  tudjuk azóta)

A török hódoltság  idején őrhelyként szolgált. A  magyar lakosság  elpusztult  vagy elmenekült.  A törökök kiűzése után jelentős számú német és szlovák népesség  telepedett le területén.- a már évtizedekkel korábban itt élő rác (szerb ) lakosság mellett.de a német vált domináns erővé.
A 19. századi polgári  fejlődés során a "járási székhely, népünnepélyeiről, műkedvelő és jótékonysági színielőadásairól, kiállításairól híres.  A helyi gazdasági kultúra speciális elemeiként jelennek meg a századok során a szőlőműveléssel, a borászattal, halászattal, a vízimolnárkodással és számos más iparral kapcsolatos szokások, hagyományok. "  https://hu.wikipedia.org/wiki/Adony_(telep%C3%BCl%C3%A9s)

Hilda szép fényképekkel is gazdagítotat a város virtuális  megismerésének lehetőségét. Köszönet érte!  . Íme: 



Milleneumi emlékmű


Katolkus templom (1723)

Országzászló


szökőkút


 
I.világháborús emlékmű








S jöjjön egy  várost bemutató   - nem szokványos-  videó 
(Radnóti  versének keretezésében és személyes vallomásokkal) 


Nincsenek megjegyzések: