Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. május 30., hétfő

Velem- Petőfi Sándor utca

A követekező  Petőfi utca (irány ) Velem községből van. Ráadásul mindkét  végéről az utcának! No még ilyennel sem találkoztunk. Babitól kapott ajándékunk ezt is ! Nagy köszönet érte és persze  ajándék vers is  jár mellé! Ami most egy megzenésített  változat.



  Petőfi Sándor : Van-e mostan olyan legény?


Fehér Sándor
bábszínész 
Kalamajka bábszínház









Velem egy  kis lélekszámú - 330 fős- község  Vas megyében  Azonban, már  az újkőkorban is  lakott település volt . A régészeti leletek kiemelkedő jelntőségű fémfeldolgozó, fémműves  telep maradványait tárták fel. A római korból domborműves kőemlékek, agyagedények kerültek  elő. 
Az Árpád korban is erdődített helyként  szolgált. Első magyar  említése a 13. században Szent Víd néven említi várát a faluval együtt. Később Jurisics Miklós a kőszegi várral együtt  védte, gondozta , felújította  .
A hegyen  látható egyhajós  templomot a 13. századi  alapokra  építették fel a 17. században A  16. századtól  a Batthyany birtok része a falu és a környék több települése. Egy 1630-ból való megállapodás tartalmazza a szőlőtermesztés  kötelezettségét is a faluban. 
Volt itt vizimalom, -több is-, mára azonban  csak 1 maradt meg működőképes állapotban. Érdemes megtekinteni


Az Országos Kéktúra  egyik  végpontja volt  hosszú ideig Velem község . (Mamár Írottkő a végpont.


Ehhez a különleges  faluhoz  egy különleges  zenés-énekes   bemutatót  választottam + egyet a nevezetes és különleges  Szent Víd kápolnáról. Bő másfél évtizede  magam is jártam a településen és a kápolnánál is. Érdemes a fáradtságot elviselni, és  meglátogatni. 



Nincsenek megjegyzések: