Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. június 1., szerda

Szulok- Petőfi utca

Most egy olyan  Petőfi utcatáblát kaptunk  amihez hasonló sincs még  gyűjtésünkben. Valószínűleg  ez még 1945 előtti időből származik. S ebből is  tudhatjuk, hogy  egy hagyományait megőrző sváb településen vagyunk. 


A beküldőnknek  Erzsinek  nagy köszönet ezért  a kölönleges  utcatábláért.Köszönetként és  ajándékként   fáradozásért a Nemzeti dal  megzenésített változa   hangzik el: 


Tolcsvay László (sz 1950)
A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikersztjével ktüntetett
Erkel Ferenc díjas,  
Magyar Örökség díjas,
Príma díjas,
EMeRTon és
Erzsébet díjas 
zenész, énekes, zeneszerző



Virtuális séta Szulok google maps -szal Szulok Petőfi utcáján.Igazán takaros, és  nagyon hosszú utca. 

https://www.wikiwand.com/hu/Szulok

Szulok  Somogy megye déli  részén található. A mindössze 7  utcából és közel 700 lakosból álló település azonban  sok érdekességet, szépséget  tár elénk! 

"Szulok település neve a III. Béla királytól a székesfehérvári János lovagok részére kiállított megerősítő levélben is szerepelt. Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben Zulak alakban fordult elő. Ez a település később - valószínűleg a török megszállás alatt - elpusztult, a 18. századig pusztán maradt."  A település  a Széhhenyi   család  birtokába került  a az 1700-a s években. A település a Széchenyi család birtokába került. Gróf Széchenyi István 1715-57 közt Württembergből származó németekkel telepítette be, akik szénégetéssel foglalkoztak. Az erdők megfogyatkozásával a homokos területen dohánytermesztéssel kezdtek foglalkozni. Az 1772-es megyei összeírás szerint a falunak volt katolikus parókiája és tanítója. („Az oskola tsak a téli hónapokban áll, nyáron pedig soha sincsen.”)

A z 1848-49es szabadságharc után a  községben talált menedéket egy családnál Vörösmarthy Mihály.

A település  nevezetessége a termálvíz amelyre az 1960-as években  leltek . Ma már  termárfüldőként  hasznosítva szolgálja a reumás betegek  gyógyulását. 

 https://www.wikiwand.com/hu/Szulok#/T%C3%B6rt%C3%A9nete


Nincsenek megjegyzések: