Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. június 15., szerda

Fradi Petőfi -asztaltársaság

 A Petőfi karikatúrák után keresve  találkoztam,  a Fradi Petőfi -társaság című bejegyzéssel. 

A szabadságharc 100. évfordulójára  emlékezve   nevezték ki maguk a fradi akkori  focistái és   segítői Petőfi   asztaltársaságnak., mert a  Gellért fürdő melleti utcában lévő  Petőfi  vendéglőbe  jártak minden hétfőn és pénteken a  fürdő után. 

Az alábbi linkre  kattintva a teljes  írás elolvasható, s az  aztaltársaság tablóképe is meglátható, amit   maguknak, magukról  készítettek. A fényképken kívül rajzokkal is megörkítve magukat.  Érdekes kortörténi  írás, érdemes  elolvasni, a focit nem kedvelőknek is.

"A Fradi „Petőfi asztaltársaság 1948 tavaszán alakult. A játékosok a hétfői és pénteki fürdőt követően a Gellértből az onnan mindössze egy utcácskával távolabb lévő Petőfi kisvendéglőbe jártak. Nagyon jó volt a koszt és kellemes családias hangulat jellemezte a kis pince vendéglőt. Mészáros József a csapat kiválósága elmondta, hogy Lakat Károly indí­tványozta az asztaltársaság létrehozását, mégpedig a szabadságharc centenáriuma idején. ...."

"Dr. Lakat Károly teremben egy érdekes tabló emlékeztet az egykori asztaltársaságra. Mészáros József elelevení­tette, a tabló történetét, és a rajzos múltról ezeket mondta:


" Lakat Karcsi 1948 Karácsonyán azt javasolta, hogy örökí­tsük meg az utókornak a mi Petőfi asztaltársaságunkat egy szép szí­nes tablóval is. Lakat elvállalta, hogy mindenki fényképe mellé rajzol, pingál valami érdekeset, jellemzőt. A tabló elkészült és a vendéglő bezárásáig — az államosí­tásig – ott dí­szelgett a Fradi szurkolók nagy örömére. A tablón a nemzeti szí­nű kokárdában Petőfi a főalak, aki természetesen – bordalaihoz és helyhez hí­ven – poharat tart a kezében és ki mással koccint, mint Deák Ferivel, a csapat gólgyárosával, az 1948-49-es idény magyar gólkirályával. Deák fotója egy táncos mulató rajzával van kombinálva, ami persze nem véletlen. ...."  


Nincsenek megjegyzések: