Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. július 20., szerda

Dabas- Petőfi utca

Dabas  Petőfi utcájába tett  virtuális kirándulás  személyes  jellegű. Bár sosem  jártam  benne, de  anyai ágon itt vannak a gyökereim. Nagymamám  itt született, pontosabban  Alsó Dabason, mert akkor az még  külön  település volt. 

Petőfi Sándor:  Még alig volt  reggel


Bitskey Tibor (1929- 2015)

kétszeres Jászai Mari díjas,
Kossuth díjas 
Érdemes Művész 
A Nemzet Színésze
A Magyar  Érdemrend Középkersztjével kitüntetett

Érdemes  rákattintani. Elképesztően sok  nagy szerepet alakított színházban, filmen, rádiójátékokban


Dabas- Petőfi utca google mapasos   virtuális  sétával megtekinthető a linkre kattintva:




Dabas,  a kúriák városa, nem csak Pest megyében, de az egész országban  itt található egy  városon belül  a legtöbb  kúria. A város területe már akora középkorban is lakott volt  1270, ből van az első  írásos  emlék. A tatár  -majd  újboli benépesedése után- a török is  elpusztította. 

Az  1720-as évektől kezdődően azonban újra  benépesedik, sőt  rohamos  fejlődésnek is  indul. jellegzetes  település szerkezete, hogy  a kúriák körül  zsellérházak   karéjéban , többnyire  szlovák nemzetiségű  jobbágyok munkája által gazdagodik a nemesség.A XIX század elején a  nemesség aktív részt vállal a reformkorban, így  itt is beindul  az "élet" A kiegyezés után még jelntpsebb szerephez jut , mert közigazgatási  funkciókat is kap. 1886-tól  járási  székhely lesz. Vasúti  összeköttetése 1895-től van a fővárossal.1947.ben  egyesítik Alsó és  Felső Dabast, majd a '60as években Gyónt és  Sárit is   hozzácsatolják. Így  jön létre  a mai  DABAS

Dabas- wikipedia



Egy mai dabasi különlegesség :


Nincsenek megjegyzések: