Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 14., vasárnap

Balatonalmádi- Petőfi Sándor utca

Ilona  tagtársunk fiától  kaptuk a  mostani  utcatáblát! S rögtön kettőt is. Egy  tájékoztató táblát s egy  régi stíusú utcatáblát. Együtt  mutatják a régi és új információs irányzatot. Szuper!   Csodás  dolog, hogy, a fiataloknak is   fontos lett ez a gyűjtési  akció.  Nagy  köszönet érte!S természetsen nem marad el most sem a  köszönö / ajándék  vers. S mivel  iskolás  gyerekről is  szó van jöjjön a klasszikus Anyám tyúkja! A mai kor stílusára  hangolva!



Balatonalmádi Petőfi Sándor utcáján virtuálisan is  végigsátlhatunk  a google maps  segítségével. Amit érdemes is megtenni, hiszen teljesen más utcakép öleli körül az arra sétálót  , mint az eddigiekben.  A város egyik  "ütőere"  a Petőfi Sándor  utca: Virtuális sétára való:


Sövegjártó Áron (sz 1980)
színész

S még egy  ráadás, hisz már oly sok  képet, utcatáblát kaptunk Ilona  által! 
 Petőfi : János vitézéhez kapcsolódik. 
de
 Kacsoh Pongrác -Heltai Jenő 
átdolgozásvál lett Petőfi Sándor  János vitéze  
világhírű
Ebből következik Kukorica  Jancsi belépője


Ninh Duc Hoang Long (sz 1991)
vietnámi és-magyar állampolgárságú
operaénekes
 A Simándi  József  Nemzetközi Operaveseny kétszeres  győztese
Az  MTV 2018-as  Virtuózok komolyzenei  versenyének  győztese




Balatonalmádi  az északi  part közepe táján  található. Már az ősidők óta lakott hely volt:
8000 éves  méteres átmérőjű kemencét, 6000 évvel ezelőtti  pelyvával kevert agyagból gyúrt, és tűzzel kiégetett edényeket ,kőből készült baltát és 3000 éves  bronzkori edényeket is találtak a vidéken.  A rómaiak korából vízvezeték maradványok kerültek elő.
A Honfoglalás idején a fejedelmi törzs szállásterületei közé  tarrtozott.  Almádi első írásos említése 1082-ből való. Egy 1493-ban keletkezett, szőlő adás-vételéről szóló oklevélben már Almádi néven említik.  Földesura a Veszprémi Káptalan volt, akinek tizedet fizettek a szőlőbirtokosok. A szőlőket szabadon adhatták-vehették a birtokosok, természetesen a Káptalan tudtával, hiszen a földesúrnak tudnia kellett ki fizeti, netán nem fizeti a tizedet.
Almádi 1848-ig önálló hegyközségi szervezetben létezett, 1849-től önállóságát elveszítette, Szentkirályszabadjához csatolta az akkori osztrák közigazgatás. s csak  1877-ben lett újra önálló.
Az írásos források szerint a fürdőélet 1874-ben indult meg Almádiban,1899. július 10-én megnyílt, a rövid idő alatt nagy népszerűségre szert tett „Gyógyház”. Bevezetésre került a Kneipp-féle vízkúra, Ricikli-féle nap- és légfürdő, valamint a Lahmann-féle egészséges táplálkozási rend. 1913-ban megalakult a Balatoni Yacht Club Almádi Osztálya. 
Az 1930-as években, Almádiban „Balaton bajnokságokat” rendeztek, jeles hazai és külföldi sportolók részvételével, elsősorban a teniszsport területén. 1933-tól az évente rendezett „Nemzetközi Sporthét” keretében megrendezett nemzetközi viadalok közül Almádi adott otthont a tenisz, a vívó, az asztalitenisz és a lovassport versenyeinek. Az 1930-as évek második felében Almádi elérte azt, hogy közép-európai kupáért folyó teniszversenyt is rendezhetett. Egy 1934-ben megjelent sajtótudósítás szerint 500 sportoló és kíséretük voltak Almádi vendégei.
A mai város négy településből: Vörösberény, Almádi, Káptalanfüred és Budatava összefonódásából fejlődött ki.Balatonalmádi wikipedia


Nincsenek megjegyzések: