Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 12., péntek

Buzsák- Petőfi Sándor utca

Eszter megajándékozott  Petőfi utcás fényképpel.  Természetesen a köszönő / ajándék vers  most  sem marad el. S bár már több előadásban  hallhattuk, ez  egészen más, mit az eddigiek, 😀Petőfi Sándor: Reszket a bokor c verse  és  + egy  beszélgetés a vers  előadójával melyet  nagy   szeretettel ajánlok mindenkinek!


Buzsák Petőfi utcáján nem járt  a google  mapsos  autó, így virtuális sétát nem tehetünk rajta.de ezt pótolhatjuk a videós  bemutatóban.



Sövegjártó Áron (sz 1980)
színész


http://dka.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=016998

Buzsák  helyén a középkorban  két település volt. Akts és Magyari falvak feküdtek, és területe eredetileg a Somogyi vár  tartozéka volt. 
1268-ban a Bő nemzetségbeli Izsép fia János az itteni várbirtokokat jó szolgálatainak jutalmául kapta adományulIV. BÉla  királytól. János azonban nem érvényesítette jogait, hanem a kapott birtok részt visszaadta a várjobbágyoknak, de 1279-ben már IV László királytól új adománylevelet eszközölt ki az egész Magyari helységre. 

Akts (Akcs) helység nevével 1449-ben találkozunk először . Ekkor  a Bő nemzetségbekiek lakják, de1500-ban már  Corvin János  birtokába  kerül . Kásőbb  tulajdonoasa i  voltak de később a Széchenyiek is  birtokolják. 
1559-ben Zrínyi Ilona is tujadonosa lesz a területnek. 1560-ban viszont már  a Szigligeti vár tartozékaként  említik a dézsmajegyzékben. 10 év múlva  viszont  Buzsák jobbágyait a Jankovics és a Lengyel családok között osztották fel. Ez a felosztás szolgált alapjául az újabb időben is használatos Jankovics-Buzsák és Lengyel-Buzsák elnevezésnek. 

 Az 1536 évi adólajstrom szerint a két helység már egyesült.
 A 15.-16-században  nagy számú dalmát, illetve, illír és horvát nemzetiségű család telepedett le a területe
A 20. század elején  Jankovics B. Gyula, Kund Gusztáv és gróf Széchenyi Imre volt itt a nagyobb birtokos. 
A községhez tartoztak: Buzsáki-majo Kéka-puszta, Kistatárvár, Csiszta-puszta, Czeria-szőlőtelep és Kund-puszta is.https://hu.wikipedia.org/wiki/Buzs%C3%A1k

 ( Érdekes, de pár napja egy ugyanilyen helyzettel találkoztunk Sülysáp esetében, Ott is  két településből  egyesült  illetve  harmadik  nagyobb földterület is   hozzátartozott, mint  itt is, a majorságok.) 

S mi is lehetne  más Buzsák címerében, mint  a piros-kék  Buzsáki  hímzés! Van  jónáhány ilyen formán  állandósult  kultúránkat rögzítő  szókapcsolatunk 😀:  Buzsáki hímzés, Halasi  csipke,  Ecseri lakodalmas, stb)

A több mint 500 éves település virágzó hagyományai, építészeti látnivalói, hagyományos rendezvényei jelentős idegenforgalmi vonzerővel bírnak. A faluba betelepedett délszláv népcsoportok által hozott tradíciók átfonták az itt élők életét. Kialakult egy olyan jellegzetes kultúra, amely csak erre a közösségre jellemző.

A falu asszonyai ma is varrják a háromféle ősi hímzést. (Melyek a kék-piros, vagy fekete-piros fonallal varrt „vézás”, a „rátétes” és a sok színben pompázó „boszorkányos”.) Bárki megnézheti a szebbnél szebb darabokat, hiszen nyáron, az utcán 8-10 asszony is hímez egy- egy csoportban. A legszebb darabok mindháromféle hímzésből az 1997-ben épült Faluház állandó kiállításán és a Tájház múzeumában egész évben megtekinthetők.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Buzs%C3%A1k


S nem maradhat ki, a Buzsáki Boszorkányos  néptáncegyüttes  sem, annál is inkább mert  egy buzsáki hímzésmintáról,  a boszorkányosról  kapta a nevét és 1948 óta folyamatosan működik! 


Nincsenek megjegyzések: