Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 17., szerda

Pécel -Petőfi utca

Ilona  tagtársunk  Pécelre  látogatott  s  jónáhány szép  fényképpel  megörökítette a látottakat.

 Szokásához híven a Petőfi utcatáblát is  rögzítette számunkra. Nagy  köszönet érte! S természtesen Petőfi vers  a megköszönő /ajándék.most is.  Mégpedig a sok szép  fényképért amit  eddig  velünk megosztott Ilona,  egy olyan   Petőfi  verses  videó, ahol  szép tájakat láthatunk a szép vers  hallgatása közben 

Pécel Petőfi utcájának virtuális néze Három emeletes  társasházak,  három színre  festett óvoda épp  úgy   látható mint a földszíntes épülettel az utcafrontra néző  nagy  kertes porták. Igazán  változatos az utcakép.Viszont minden   kereszteződnél a kerítésekre  fel van téve  az utcatábla. Ez mamár egyáltalán nem jelelmző. Sokszor az is  szerencse ha legalább az utca elején /végén egyszer  kiírva látható

Petőfi Sándor: A székelyek


Kulcsár Lajos(sz. 1959)

pantomim-művész

prózai  és operett színész

író, 


https://hu.wikipedia.org/wiki/Kulcs%C3%A1r_Lajos


https://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzati-cimerek?title=p%C3%A9cel&field_megye_target_id=All

Pécel város Pest megyében. Területén már az kő és  rézkorban  is  éltek emberek, melyet sírleletek  bizonyítanak Később  szarmamták lakták arégészeti  leletek  tanúsága  szerint. .

A  honfoglalás kori  időkben  a szláv népesség telephelyének déli határa volt. melyet aztán a TARJÁN  nemzettség vett birtokába.

A település első okleveles említése Péceli Demeter, Pest megyei szolgabíró családnevében tűnik fel 1335-ben, akinek földbirtoka és valószínűleg állandó lakóhelye is itt volt Mint falu, első említése Peczel alakban 1338-ra datálható, amikor Károly Róbert király a település egy részét Drugerth Vilmos nádornak adományozta

A Péceli család   leghíresebb tagja Péczeli Benedek, Mátyás király jogügyi igazgatója és a magyar jogásztársadalom magánpraxist is folytató első ügyvédje. A város első iskoláját 1345-ben alapították.

Buda és Pest 1541. évi török kézre kerülésével Pécel is oszmán kézre került. Ekkor a lakosság egy része elbujdosott, az 1546-os török szandzsák-összeírás szerint 46 , még nőtlen férfi alkotta a férfi lakosságátés  csak  1689-től települt újra.

A 17. századi Habsburg-ellenes szervezkedésben a Fáy-fivérek is részt vállaltak, s ennek következményeként a község javadalmának fele a kincstárra szállt. Ez idő tájt Pécel lélekszáma 150-200 főre tehető. A Ráday család házasság révén jutott Pécel fele területének birtokába a másik fele pedig a Fáyak tulajdonában volt.

Ráday Pál,II. Rákóczi Frerenc  erdélyi fejedelem kancellárja volt  aki szatmári békekötés után költözött ide, ahol 1733-ban halt meg. Ő alapította a később nevezetessé vált Ráday Könyvtárat. Fia, Ráday Gedeon (1713–1792) a neves író és irodalomszervező Pest-Pilis-Solt vármegye követeként vett részt az 1764. évi országgyűlésen. 1782-ben grófi rangra emelkedett, s ő építette - a gödöllői Grassalkovich-kastély mintájára - Pécelen a Ráday-kastélyt.

vasútvonalat 1867-ben adták át a forgalomnak. A polgárosodás kialakulását a Pestről kirándulni, nyaralni érkezők segítették elő elsődlegesen. A nyaralóházak megépítése szakképzett iparos réteg jelenlétét is indokolta. A település lakosságát akkor földművesek, kis- és középparasztok, valamint iparos és kereskedő réteg képezte. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9cel#T%C3%B6rt%C3%A9nete

Ilona  szép  fotóival kezdődik a városbemutató rézs: 

Ráday kastély


Városháza


Pekáry kastély


Petőfi Általános iskola


S egy videó  a you tube-ről / Ráday  kastély



Nincsenek megjegyzések: