Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 18., csütörtök

Petőfi könyvállomás-Pécel

Ilona  péceli útján  fényképezte ezt  a különlegességet! Nagy valószínűség szerint, még  egy   telefonfülkét kultúrális  célra  felhasználó  PETŐFI  KÖNYVÁLLOMÁS  nincs az országban.

Többszörösen is  remek  ötlet / kezdeményezés ez. Egyrészt azzal, hogy a már  hasznaláton  kívüli  utcai telfonfülkét, megőrízték és  kultúrális  célra átalakították  önmagában is  becsülendő és LÉLEKEMELŐ  tett. Egyszerű ötlet, de milyen sok  értéket teremetett! 

Az Új FUNKCIÓVAL  megőrizni és magtartani elv  szép  példája. Az is fontos   ebben számunkra  , hogy nem  simán könyvállomás lett  a neve hanem  PETŐFI KÖNYVÁLLOMÁS! (több településen  van ilyen  utcai  "könyvállomás/ könyvkuckó", kezdeményezés,  többnyire  egy vitrines  szekrény szolgál erre  a célra - pl. Szentendren, Budakeszin- 

( Zárójeles  megjegyzésem, hogy épp Budaörs Ipertelep részén van a Matáv, már használaton kívüli telefonfülke gyűjtő állomása. Gyakran buszozom el mellette, és látom ahogy egyre  gyűlnek a  kiszuperált  telfonfülkék, egy letünt  kapcsolattartási  forma   mementói. Persze jó, hogy  legalább  összegyűjtik és majd   beolvasztják, újra  termékké  alakítják,

Természetesen most sem marad  el a köszönő/ ajándék Petőfi  vers. Mégpedig  egy sokszor  hallott, nagyon jól ismert  , ikonikus verse:  a Nemzeti dal. DE úgy ahogy nagyon ritkán hallgatjuk. Kodály Zoltán  kórusművé  formálta!   

Köszönet e  csodálatos  alkotással annak aki ezt az megoldást kitalálata és azoknak is akik  megvalósították, és természetesen Ilonának is, hogy  lefényképezte  nekünk. Talpra  magyar!  hasonló nagyszerű / egyszerű ötlettel!




Kodály Zoltán (1882-1967)
3-szorosan
Kossuth Díjas  és 
Kossuth Érdemrenddel 
Corvin Koszorúval
Magyar Örökség Díjjal és
Magyarország Kíváló Művésze  Díjjal 
 kitüntetett
zeneszerző és  zenepedagógus 


Bartók Béla  férfikar 

A kórus 1945 ben alakult Pécsett

 A Bartók Béla nevet1955-ben   vette fel.

 Az együttest  1980 óta 

dr. Lakner Tamás 

Liszt Ferenc díjas  

 karnagy vezeti

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bart%C3%B3k_B%C3%A9la_F%C3%A9rfikar

Nincsenek megjegyzések: