Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 5., péntek

Petőfivel: Jóebédhez szól a nóta 2.

 Azt  gondolom, hogy ez a  továbbadási  lánc  valahogy megszakadt. A mai gyerekek többségének már semmit  nem mond  a Befordultam  a konyhára, vagy a Rózsabokor a domboldalon  kezdetű .....dal.  Visszahozni, beleeröltetni a  mostani zenei irányzatokba   nem lehet. 

Viszont  valahogy  az sincs jól, hogy  a mostani -ezen dalokat ismerő -  nemzedék kihalásával elporlad  ez a lassan 200 éves  folytonosság. Hiszen  már Petőfi életében  dallamot kapott jónéhány verse, s  így öröklődött  tovább. 

A Petőfi 200 projektünk  arra  például nagyon jó lehet, hogy  összegyűjtve   azokat a dalokat, amelyek Petőfi versek   megzenésített változatai, közre adjuk!

S  megemlékezzünk azokról a neves  énekesekről is akiknek  köszönhetően felszínen  maradtak  és  beleépültek a- dalokat hallgató- emberek  lelkébe Petőfi szavai.

Hiszen ez részükről nem csupán egy dal  eléneklése volt , hanem a háború utáni traumáktól ,a  legkülönbözőbb élethelyzetekben éló nemzet tagjainak  egyesítése    a zene  által. Ugyanaz a  Simándy József aki  egyik nap   az Opera színpadán,  a Hazám-hazámat   énekelte,  máskor,   egy teljesen más közönségnek  a Cserebogár, sárga  cserebogár. c  dalt énelkelte- melyet  Petőfi is  hallgatott dajkájától, s versében meg is. örökítette  ez. 

Ugyanez elmondható  többi  énekesünkről, színészünkről az 50-es-60-as70-es években, sőt  még a 80-as évek első felében is.   Járták az országot és hidat képeztek személyük által a  nemzet legkülönbözőbb táján, legkülönbözőbb élethelyzetben élők  között. Összekötötték a nemzet tagjait dalaikkal, felolvasó estjeikkel, színielőadásaikkal. Nemzetté  emelték a népünket., segítettek   traumák begyógyításában. 

 '89 -et követően   széttöredeztünk,  a kultúránkban, a nemzetről vallott felfogásunkban. Opera rajongónak és  magyarnóta kedvelőnek egyszerre  lenni legalábbis  ritkaság manapság. Felvállani ezen kettősséget, meg méginkább. 

Holott Bessenyei Ferencnek  valószínűleg  semmi  problémát nem okozott lelkileg,  egyszer  Lear királyt  játszani a színpadon  , máskor meg jókedvűen, teljes  odadással magyarnótát  énekelni. Ő még tudta-vállalta, hogy  ez a kettősség bennünk van.  S nem csak Ő egyedül. a legtöbb pályatársa. 


Bessenyei Ferenc (1910-2004)

EMerTon díjas, 

Kossuth díjas 

Magyar Örökség díjas 

Érdemes és Kiváló művész

 a Munka Érdemrend Aranyfokoztával és 

a Magyar Népköztársaság Zászlórendjével 

a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével

 kitüntetett színész.

A Halhatatlanok Társaságának Örökös tagja, 

Magyar Örökség díjas

 Nemzet Színésze

Wikipedia Bessenyei Ferenc




Reményi Sándor (1915-1980)

operaénekes

Érdemes  művéssz

wikipedia. Reményi Sándor

Petőfi Sándor : Tíz pár csókot egyvégből


Tekeres Sándor (1921-1977)

operettszínész

wikipedia Tekeres Sándor

Petőfi Sándor : Hírös város az Alföldön Kecskemét

Nincsenek megjegyzések: