Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 2., kedd

Poroszló-Petőfi út

Hildától  kaptuk a poroszlói Petőfi út utcatáblákat. Nagy köszönet érte, s természetesen köszönő vers is jár érte. Mégpedig  most  Petőfi . Egy goromba tábornokhoz című.





Urbán Richárd

színész

Poroszló  Petőfi útja  jó hosszú, viszont   virtuálisan végigjárhatjuk, nem csak az utcát, hanem az égfelé  nézve  a gólyafészkeket  -gólyákat is csodálva.

Heves megye

Poroszló Heves  megyében  található  a Tisza  jobb  partján . Az egyik legalkalmasabb átkelőhely a Tiszán, így már  az ókortól kezdve  lakott  volt.
Kerültek elő leletek a kő  és rézkorból, majd  később  a szarmaták ( II-VI sz-) tárgyi emlékeit is megőrizte  a föld. Árpád  vezér népe  is  tábort vert   Poorszló területén, melyet Anonymus is  megemlít a földvárral együtt, aminek helye  még ma  is kivehető. A XIII. században már  jelentős település  volt, mert becés monostort, ispotályt és plébániatemplomot is említ egy oklevél.
1248-ban IV. Béla  király  az egri püspökségnek adományozta  Poroszlót.
A  falu történelmének legjelentősebb történelmi eseménye a középkorban 1253. december  5-én volt,  amikor  IV. Béla király fia , István  ide hívta össze  5 vármegye nemességét és a kun előkelőségeket, hogy a történelemben először  kikérje  véleményüket  ahol esküvel megerősítette és kiegészítette az apjával korábban kötött pozsonyi békét. Apa  és fia között  az ellenségeskedés azonban 1265.ben kiújult, és  a későbbi V. István , itt Poroszlónál kelt  át seregével a  Tiszán és megindult  apja ellen, akit  Isaszegnél  le is győzött.  ( zárójelesen  Ilona  tagtársunk pár napja épp Isaszegen járt, és mutatta  be  nekünk is  a települést ) 
Poroszló, un.hiteles hely volt, mert  több Árpádházi király de később Károly  Róbert, Nagy Lajos  és Mátyás  király is adott ki  itt oklevelet.
Az 1546-os  adóösszeírás Poroszló egy részét  a Báthoryak birtokaként,  míg más részén a  Károlyak   földjeként említi , és Bornemissza  Gergely  egri várkapitány is  földbirtokkal rendelkezett  itt.  
1553-ban Veli bég teljesen  elpusztította  a települést.   A törökök  kiűzése után  újra  benépesült, a szinte  teljesen  református vallás  gyakorlóival. 
1701-ben  a királytól mgkapta  Poroszló a mezővárosi  rangot. 

Az 1848-49-es  szabadságharc idején idején Poroszló, mint tiszai átkelőhely, ismét fontos események színhelye volt.  
Ezen eseménysorozatról az allábbi linken  bőséges  tájékoztatás található


Hildától  fényképet is  kaptunk Poroszlóről,a Tisza tavi Ökocentrum  jellegzetes  főépületéről.  Köszenet ezért  is! 



Itt pedig a videó is az ökocetrumról, kedvcsinálónak !



Nincsenek megjegyzések: