Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 3., szerda

Tata-Petőfi Sándor utca

Ilona  tagtársunk  most  Tatát tekintette  meg, nem feledve  a Petőfi utcát utcatáblát sem. Nagy köszönet érte, s jöjjön akkor  az ajándékvers, mégpedig Lutter Imre versfilmje , a János vitéz!      Hat percbe sűrítve a lényeget!😀

Különösen  fontos  ez a kirándulása Ilonának  az emlékévünk szempontjából is, mert  ezzel az útjával eljutottunk ahhoz az egyik célunkhoz, hogy lehetőleg minden  megyéből  legyen legalább egy  Petőfi utcatánk. S íme  most ez teljesült.

A gyűjtést persze nem hagyjuk abba, sőt, Mindenkit  kérek  , hogy fotózza le a Petőfi utcatáblát  vagy szobrot ha találkozik vele  útja során! Tegye  fel a blogunk  FB oldalára , hogy minél több települést, bekapcsolhassunl és  ismerhessünk meg- legalább virtuálisan-





Tata , Petőfi Sándor  utcáján  virtuálisan  mi is  sétálhatunk a google maps   segítségével. Tekintélyes  hosszúságú, és igen barátságos , rendezett utca, ahol az autók biztosan nem száguldozhatnak mert  két autó talán el sem fér egymás mellett egyszerre. Csendes  városrész lehet. 

Lutter Imre (sz.1972)

A Magyar Versmondók Egyesületének  elnöke

Wlassics Gyula ,

 Radnóti ,

és  BánffyMiklós díjas 

színész

a Magyar Kultúra  Lovagja

a Magyar Arany Érdemkeresztjével kitüntetett

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lutter_Imre



https://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzati-cimerek?title=tata&field_megye_target_id=All

Tata , a vizek városa, már ősidők óta lakott.település. A  kedvező létfeltétélek, a hévforrások mindig a környékre vonzották az embereket. A  kőeszközök, mammutcsont lemezekből kialakított amulettek bizonyítják, hogy  az ősember megtetepedett a  mésztufa barlangokban.

Az ókorban  a rómaiak is  betelepedtek ,  s a közeli források vizének vízvezetékrendszert  építettek. A  tatai várban  működő  múzeum római kiállíás terme az életet bemutató  használati és luxus cikkek együttesével "repíti vissza"  a látogatót az ókorba.  Üveg, kerámia  és bronz edények  között látható a kiállítás legértékesebb darabja egy katoniai díszáarc .

A népvándorlás  idejéből germán és  avar leletek kerültek elő. A honfoglalás korából származó okarina ( sámánsíp) , nyereg, szablya, sütő - főző és  tárolóedények.  jelntős száma  bizonyítja, hogy  őseink  letelepedtek  itt  

Az Árpádházi uralkodók idején  királyi  birtok volt, s már  IX. században bencés apátság és kolostor  is  épült  itt. A település neve : Tata alakban, 1221-től ismert. Azt ezt követő évszázadban a Csák nemzetség tulajdona  volt a terület, s  az ő  idejükben kezdődött meg a   tatai  vár építése. A következő században a királyok gyakran száltak meg a várban (Zsigmond, U László,  V. László) . 

A Rozgony testvérek  civakodása  nem  használt  a várnak, s kezdett tönkremenni, amit  aztán Mátyás király rendbehozatott és késő gótikus, reneszeánsz rezindenciává alakíttatott át. 

A portyázó törökök Tata környékét  feldúlták, de Cseszneky György  kapitány a várat sikeresen megvédte, Halála utána  vár  végül is török kézre került. A 145 éves török uralom idején kilencszer cserélt gazdát, és összesen tizenhat évig volt a vár török kézen.

A törtökök  kiűzése után  Tata és környéke  az Esterházy  család birtoka lett és maradt a II. vh. végéig.   ata nagy fejlődésen  ment át, s  mondható, hogy  Komárom megye  akkori legszebb  mezővárosa lett. Esterházy  gróf az 1700-as években  német telepeseket toboroztatott, s  1750 körül már 50-60  család  telepedett le  Tatán.

Az 1848-49-es  szabadságharc idején fontos szerepet játszott. Görgey Artúrnak is volt   főhadiszálása 1849. májusában is Tatán. . https://hu.wikipedia.org/wiki/Tata   

Íme  a videós  városbemutató, ami szokásos része  a települések bemutatásásnak,  Melyet Ilona  fényképei  zárnak le. 

Ilona - mint útjai során  mindig-

, most is jónéhány szép  fotót készített  tatai sétájáról., 

Íme a vasútállomás, ahonnan sétáját  ellkezdte.. Személyes élményei még közelebb hozzák a vizek városánat.! 
















































Nincsenek megjegyzések: