Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 8., hétfő

Sülysáp-Petőfi utca

Hildától kaptuk a sülysápi Petőfi  utcát. Nagy köszöent érte , és  természtesen  a köszönő/ / ajándék  Petőfi vers  sem marad el: a Füstbe ment terv  egy  mai  megzenésített  változata 




 A következő  linkre  kattintva  Sülysáp Petőfi utcája virtuális sétája  érhető el.

Itt pedig a köszönő ajándék


Dóka  Attila  (sz.1977)

 dalszerző,

 gitáros-énekes,

 programozó-üzletember.

https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3ka_Attila_(zen%C3%A9sz)


Sülysáp Két régi falu, Tápiósáp és Tápiósüly, egyesülével jött létre 1950 ben. Mindkét település  története az  Árpád korig  nyúlik vissza. A  város  honlapján elég részletesen tágyragyalják a két  település külön -külön megélt  történelmét ami végülis   nem is kettő hanem  három Oszlárral együtt..
A tatár dúlás  és  a török uralom  eeket a falvakat si elnépteleítettte, s  csak az 1700 -as  években 

Röviden, a teljesség igénye nélkül elmondhatjuk, hogy a két település életében meghatározó volt a dualizmus. A korábban főként mezőgazdasággal foglalkozó parasztok (és a kis számban itt élő földbirtokos réteg) egy része – az országos tendenciákkal megegyezően indult el a polgárosodás felé. Tudjuk, hogy a polgárosodás nem a kiegyezéssel kezdődött, nem is az 1948/49-es forradalommal, de a kistelepüléseken végbemenő polgári folyamatok a 19. század végére bontakoztak ki igazán.

A vasút az 1880-as évek elején kapcsolta össze a fővárost és Sülysápot. Ez magával hozta a munkások tömeges munkakeresését Budapesten, s alapvetően alakította át az ipari, társadalmi helyzetet.

Az ipari és polgári fejlődés megalapozta a két község nagyközséggé válását, de nyilvánvalóan kedvezően hatott fejlődésükre, előkészítve az összeolvadást.

Az eltérő földrajzi fekvés a történelem folyamán végig meghatározza a két község fejlődését: míg Tápiósüly egy jelentős kereskedelmi út mentén fekszik, addig Tápiósáp távolabb esik a főútvonaltól.

Az 1890-1895 közötti időben paraszti mozgalmak alakultak ki e vidéken is, követelték a földkérdés megoldását, a feudális terhek csökkentését.

Ezek a követelések vezettek az arató-sztrájkokhoz 1897-ben. Pest megyében 7 községben volt sztrájk, Tápiósülyben 36 arató követelte az aratórész felemelését 1/11-ről 1 tizedre. Ugyancsak követelésük közé tartozott a robot megszüntetése. Ezt a sztrájkot Tápiósápon is támogatták a községen belül, így mind két községben ez a megmozdulás eredménnyel végződött.

A mezőgazdaság erős mivoltát jól jelzi az 1897-es tápiósülyi aratósztrájk: „Mi itt az összes aratómunkások fölbontottuk a régi szerződést, mely szerint tizenegyedik részért arattunk volna, minden ember tartozott volna egy hold lucernát levágni, és a vizet magunk tartozunk hordani. A múlt héten elmentünk az intézőhöz, és megmondtuk neki, hogy a régi szerződés szerint nem dolgozunk, hanem követeljük a tizedik részt, az egy hold lucernavágás elengedését, és hogy a vizet az uraság igája hordja utánunk. Az intéző eleinte hallani sem akart erről, hanem azt mondta Bálintnak, a bendagazdának, hogy neki többet fizet, csak maradjon. Erre mi kijelentettük, hogy Bálint maradhat, de mi nem maradunk, válasszon tehát az intéző úr, vagy mi 36-an, vagy a Bálint maga. Végre az intéző választott és követeléseinket teljesítette.

A vasúttal új lehetőségek nyíltak meg a lakosság számára. Akiknek gyengébb földjük, vagy „nadrágszíj”-parcellájuk volt, azoknak veszélybe került családjuk eltartása. Ők nem kötődtek annyira a földhöz, hamarabb átálltak az iparra. Már a század elején bejártak Pestre fuvarozni, kőműves mellé segédnek vagy állványozónak, a lányok, asszonyok pedig cselédnek. A vasutat viszont nem mindenki tudta megfizetni, ők továbbra is gyalog vagy lovas kocsin közlekedtek. A vasúttal szinte egy kapu nyílt a világra, minden előnyével és hátrányával egyetemben. A közeli Budapestről szociáldemokrata agitátorok érkeztek, és hirdették eszméiket. A városban dolgozók is hasonló gondolatokkal tértek haza. A több mint fél évszázada tartó „aranybéke” a vége felé közeledett.

http://helytortenet.sulysap.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=55:suelysap-toertenete-a-dulaizmusban&catid=36:essze&Itemid=66

Hilda küldött még fotókat  Sülysápról  Köszönet érte, Íme:






Ez a  különleges  szobor a Féynkapu, melyből 2  db pontsabban ennek az inverze is elkészült ,mely Sülyáp tstvérvárosában Városfalván került felállításra. https://www.kozterkep.hu/44053/fenykapu?fbclid=IwAR3Tzh5civiPKUM8Uglq1-0OCrI-3rvRVbBAbVuk5ibZZ3ZxAQrvW8ryEPg

Városnap Ízelítő Sülysáp életéből: 


Hilda külön  felhívta a fiygelmünket sa csillagvizsgálóra  Sülysápon! , s egy linket is mellékelt hozzá  

https://sacse.hu/tapiomenti-bemutato-csillagvizsgalo/?fbclid=IwAR2EfG5u35lXuwhO0ABqSAmoYHPBnWPnrRZYOnNKZE9Xa4RengaBXMyTwKk

, én meg ráleltem egy jó kis videóra is, 



Nincsenek megjegyzések: