Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 6., szombat

Veresegyház - Petőfi utca

 Veresegyház széles  Petőfi utcáján végigsétálni  a városi  és  falusi  élmények keveredésével tehetjük meg. 

A Petőfi utcatáblát Hildának  köszönhetjük.! Nagy köszönet  érte, s természetesen  ajándékvers is jár  érte! Mégpedig  most,  a   Minek  nevezzelek című,. Remélem sikerül örömet szerezni  vele !  


Mint általában, most is   invitálok  mindenkit egy kis  virtuális  Petőfi utcás   sétára, hogy  jobban megismerhessük e Pest megyei  várost.  Láthatjuk majd, hogy egy kis terecske is  kapcsolódik  hozzá középtájon, amit  Petőfi térnek  neveztek el s  egy életnagyságú  Petőfi szobor  is áll rajta. A krónika  szerint Petőfi 1843-ban és  47-ben is  átutazott  Veresegyházon, s ennek állít emléket  a szobor.




Kálid  Artúr (sz 1970)

 Souvenir ,
Ararát  és

a Bárka  Színház : legjobb alakításért járó

KÖZÖNSÉG  Díj 

birtokosa.

Magyar színész,

 film és szinkronszínész





Veresegyház az őskor óta  lakott  terület A kr. előtt  4000-3000 évvel  ezelőtti leletek arra  engednek következtetni, hogy  az un. Dunántúli  Vonaldíszes  Kultúra népe lakta.
A későbbi korokban  előkelő szarmata család (törzsőnök) lakhelye és temetkezési  helye lehetett. Utánuk  az  avarok  telepedtek meg, 

Első írásos  emlék 1375-ből  való,   Rátót nemzetség birtoka  volt Az 1430-as években, királyi adományként  a Váci püspökség  birtokába  jutott, akik  a Lábas-tavat halgazdaságként  kezdik üzemeltetni. 
A török időkben szultáni birtok,  majd   törökök kiűzése és a Rákóczi  szabadságharc után  a Váci püspökség  kialakította  a Versegyházi Ispánságot. Ezzel visszaszerezve azt, egyházi  birtokrésznek. Az akkori  falu  főként mezőgazdasági termelésből élt  és fejlődött. Várossá nyílvánítása 1999-ben történt  meg. 
A Veresegyházi  Asszonykórus   gondolom sokaknak  ismerős, s hallotta is már  előadsáuk valamelyikét. Másik sokak  által ismert (látogatott) hely   Veresegyházán a  Medve   park, mely minden nap látogatható.



 Keszthelyiné Solymosi Ilona tagtársunk 
 pár évvel ezelőtt készítetett  fényképei is segítenek
Veresegyház megsimerésében.

Veresegyházi tó és medvepark . 













Nincsenek megjegyzések: