Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 7., vasárnap

Garáb-Petőfi utca

Judittól kaptuk ezt a falevelekkel  körbevont Petőfi utcatáblát, egy szó kíséretében GARÁB .  ( videóra  van fényképezve  ezért halványabb) 


No, de hol lehet ez a Garáb  volt az első gondolatom,. Az internetnek köszönhetően  hamar ráleltem ennek a 40-50 fő állandó  lakossal rendelkező, Nógrád megyi  gyöngyszemnek  a Petőfi  utcájára. S bár lakosságában igen kicsi,  nevezetességeivel  felveszi a versenyt bármely  nagyobb településsel. Először azonban jöjjön a köszönő és  ajándék vers, Petőfi Sándor:  Hírös város az  Alföldön Kecskemét 

Nemes Levente

zenész

a Csiki és a Muzsikás együttes kíséretében

Garáb Petőfi utcája virtuális séta

Garáb településnek  nincs  címere. Ami nem is csoda, hiszen a közel 50 fős állandó lakosságnak nincs is  szüksége  identitást erősítő jelképre. Ugyanakkor  ez a picinyke  falu  az UNESCO védettségi listáján is  szerepel, mégpedig az első olylanban, ami  határokon átnyúló Globális Geopark.  64 magyarországi és  28 szlovákiai  települést  összefogva. 

E piciny település írásos  nyoma  már 1179-ben  is fellelhető  dokumentuban Grabensia néven, A honfoglalás után  a Kökényes-Radnot  nemzetségé  volt  a környék 1179-ben már  premontrei  monostora van.  1200-as éveben  Gravia nevet kap , s 1281-től  már  GARÁB néven  szerepel az iratokban. 

1447-ben Hunyadi JÁnos, Magyarország Kormányzója Vingárti Geréb Jánosnak adományozta.

A török időkben  sorsa ismeretlen, viszont arról van  dokumentum hogy a  besztercebányai jezsuiták birtoka lett a község, és a településen található  barokk stílusban épült római katolikus templomot is ők építették.

Szép fekvése, természeti szépségei, tiszta levegője és hatalmas kiterjedésű erdőségei miatt népszerű  lett.

Garáb  és  Petőfi utcája :-) népszerűségét  növeli a GARABENSIA Fogadó,a mi  nem a hagyományos értelemben  értendő ebben az esetben. Itt található a  világ legnagyaobb hangtálja,  melyben  belefeküdve olyan lélektisztító   hangfürdőben lehet részünk, amit  máshol  nem  kaphatunk  meg. Van ezen felül  aranyozott Buddha szobor a kertjében és japán fürdő.  Pávák kísérik  utunkat a fogadó kertjében.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gar%C3%A1b_(Magyarorsz%C3%A1g)#Nevezetess%C3%A9gei

Garbaensia   Ambrus Apát  fogadó 





Nincsenek megjegyzések: