Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 6., szombat

Újpest (Budapest IV.ker.)- Petőfi utca

Judittól kaptuk  az  alábbi  Petőfi utcatáblákat. Már az önmagában is érdekes, hogy egy település  hogyan  használja  Petőfi Sándor nevét  utcatábláin. Eddigi tábláink alapján, 1/3-ad  arányban vanank ahol elhagyva keresztnevét   Petőfinek  írják   Máshol a Petőfi S. rövidítássel  , s kb a felében az eddigi utcatábláknál leírják a teljes  nevét. Gondolom meghatározó a tábla mérete, a láthatósági  betűméret. s hogy hova kerül kihelyezésre. 

Természetesen most is  lesz  ajándékvers, mégpedig : Petőfi Sándor : Ereszkedik le a  felhő. című





Ereszkedik le a felhő. 


Kecskés együttes

(1981-től napjainkig működő együttes )

 a  középkori magyar zene

interpretálója 




Újpest életét földesúri elhatározás indította el. Gróf Károlyi István   a hatalamas  fóti birodalom tulajdonosa, az itt lévő  földjén őtette, hogy bárki földet  vehessen szőültetés céljából.Az első  ház 1832-ben épült fel  itt.1840-től már önálló  község lett és Újpest, és  pestiek kedvenc kirányduló helye is egyben  Széchenyi istván   kezdeményezésére   hajóállámás is épült, és1822.ben felépült az első nemesi kúria is az ún. Szekrényessy-kúria, mely nevezetes volt a reformkorban falai között megrendezett báljairól, társas összejöveteleiről . 1848-ra   a település lakossága már 638 fő lett.1879-re már 7000 lakost számláltak a népszámláláskor.
A századfordulóra már jelentős ipari településsé  vált  bőrgyár, cérnagyár, izzólámpa gyár.stb.1907-ben városi  rangot is kapott az akkor már  23000 fő feletti település.
Budapesthez csatolása 1950-ben történt meg. 






Nincsenek megjegyzések: