Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. szeptember 29., csütörtök

Petőfi utca- Senyeháza/ Bajánsenye

Egy újabb Petőfi utcatábla fényképét kaptuk  Viktortól és Barbarától!  Nagy köszönet érte ! Így most Senyeházára  látogathatunk el. Ez csodás! Természetesen a köszönő/ajándék  vers  sem marad el, igaz most nem vers formában, hanem  Petőfi országjárásának  úti jegyzeteiből következik  egy részlet



A  Petőfi utcát, amin szerencsére virtuálisan  végig is  sétálhatunk, autózhatunk az alábbi linkre  kattintva. Takaros házak  porták mellett haladva. 


A köszönő/ ajándék  ezért az érdekes és titokzatos településért 

PetőfiSándor: Úti jegyzetek 1845. 3. rész


Posonyi Takács László  (sz.: 1971)
 Kisfaludy-díjas
 Kardirex-díjas 
színész



Senyeháza, azaz  közigazgatásilag Bajánsenye , Vas megyében található a Szlovén-Magyar határ közelében. A Kerka folyó mentén. Amely  Szlovéniában ered és  pont itt  Bajánsenyén  lép át hazánkba, patakká szelídülve,  hogy majd a  Murába torkolljon.

Senyeháza történelmi korszakairól nem sok lelhető fel az interneten. Kicsiny  település Mindössze 3 utcája van és abból az egyik PETŐFI! Ez nagyon jól mutatja, hogy Petőfi milyen  fontos alakja  történelmünknek, kultúránknak. A másik két  utca neve egyébként Vörösmarthy  és Rákóczi . Vörösmarthy  Mihály, aki felismerte  Petőfi  nagyságát és támogatta minden  befolyásával, a reformkor  nagy "öregje". a harmadik utcanév Rákóczi Ferenc  fejedelmünk, -a  másik szabadságharcos emlékünk!

Bajánsenyét  5  falu közigazgatási összekapcsolódásából   hozták létre, s címerében mind az 5  település  megjelenik szimbólumával. Az őrdaru eredetileg  Senyeháza címerében szerepelt. . A darut régen  őrző céllal tartották, mert jóval korábban  jelezte az illetéktelenek közeledését, mint  a kutyák.
 
Senyeházát először 1428-ban említik oklevélben. A jobbágytelepülés mezőgazdálkodással foglalkozott. 1853-ban ban az addigi faépület helyett téglából építettek új iskolát. amely  két szerből  alsó és felső szerből állt.  Nemesnépi Zakál György volt aki a falu  felemelkedésért nagyon sokat tett az 1800-as években  wikipedia 

A 20. század elején a vasútépítés után iparosodni kezdett: malmot és gőzüzemű fafűrésztelepet építettek,

 takarékpénztárat nyitottak, bővült a kisipar és a kiskereskedelem. Mindezek eredményeként 1908-ban már 471 magyar lakosa volt. 

A települést 1932-ben ősrégi nemesi községként említették sok iparossal és kereskedővel és 1939-ben  Bajánsenye néven egyesült Őrbajánházával. https://hu.wikipedia.org/wiki/Baj%C3%A1nsenye


Nagyon szép, és hangulatos  fényképeket is kaptunk Bajánsenyéről, amelyek segítenek  jobban megismerni  az őrség egyik  kapuját. 


A templomhoz  érve  aztán dönthetünk hogy jobb-balra- vagy egyenes  tovább haladva  menjünk új településekre! 
Különösen értékesek Keszthelyi  Viktortól és Barbarától kapott  fényképek! A települést bemutató videókban jobbára  a horgászatavak  és  szálláslehetőségek  tekinthetők  meg. Maga   a település nem. 

Egy  szintén különleges  videóra  rábukkantam mégis  A költészet napjára emlékezünk  a címe, melyben  madártávlatból láthatjuk a Senyeházai  templomot és 
versrészleteket az úton!










Nincsenek megjegyzések: