Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. szeptember 29., csütörtök

Petőfi Sándor utca- Kerkabarabás

Újra  a Kerka mentén járhatunk .Kerkabarabáson,  Petőfi Sándor -utcatáblája kapcsán .  Viktor és  Barbaba által-  Nagy köszönet érte, és természetesen a köszönő/ajándék Petőfi vers sem marad el. Ez úttal a . a Honfidal megzenésített  változata  következik. 


Kerkabarabás Petőfi utcáján  virtuálisan is  végig mehetünk a Google maps segítségével. Nagyon érdekes  utca,  Ilyen Petőfi  "utcánk "még nem volt. Szabályos  T-alakja van.  S gólyafészekkel a  villanyoszlopon   Petőfi utca wikipedia


Millenium Zenekar 

rock együttes

https://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzati-cimerek?title=kerkabarab%C3%A1s&field_megye_target_id=All

Kerkabarabás és a Kerka völgye már az újkőkorban is lakott hely volt, melyet a település közelében feltárt újkőkorból való; a dunántúli vonaldíszes kultúra  leletei tanúsítanak. Ezen felül kőeszközök is kerültek elő a  földből.

A település nevét azonban csak 1333-ban említették először az oklevelek  Barlabas néven.( ez a  dátum mostani címerében is  megtalálható ) A falu 14.század  közepétől a Bánffy család  birtokai közé tartozott, majd a Nádasdy családé  lett, tőlük pedig a kincstárhoz került, amitől  az Eszterházy család  vásárolta meg. 

Jelenleg 340 körüli lakosa van. https://hu.wikipedia.org/wiki/Kerkabarab%C3%A1s

Kerkabarabrás önkormányzatának  honlapján leltem rá falu híres  szülöttjeire:  Daday Ferenc festőmész ls díszlettervezőre, aki így emlékezik egy hosszabb interjú végén  szülőfalujára : A sors megjáratta velem a fél világot, s amit láttam – európai városokat, egzotikus szigeteket, pampát és prérit –, igyekeztem vásznaimon megörökíteni. De lélekben mindig a magyar pusztához, az otthoni világhoz tértem vissza. https://hu.wikipedia.org/wiki/Daday_Ferenc

Több egyéni kiállítása volt Dél-Amerikában és az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában rendeztek tárlatot műveiből. 1980-ban oltárképet és falfestményt adományozott szülőfalujának Egyik fetményterve  itt  megtekinthető  : https://budapestaukcio.hu/daday-ferenc/festo/freskoterv


A másik neves  szülöttje a falunak: Cukor György.  Költő, művészeti író. Ajánlom minden érdeklődőnek a vele készült  beszélgetés megtekintését :  


Kerkabarabást  bemutató videót  nem találtam sajnos. Viszont  úgy tűnik, hogy jól kiépített roncsderbi pályával és versenyekkel büszkélkedhet. Itt most egy női kategóriás futamot  láthatunk 3 percben. . 




Nincsenek megjegyzések: