Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. február 23., szerda

Emléktábla Ozorán : Petőfiről és 1848-as ütközetről

Csodásan rendben tartott ozorai épületről - a hajdani  nagyvendéglőről- kaptunk újabb  fényképeket mely Petőfihez és a szabadságharchoz  kapcsolódódik  Zsuzsannától. Nagyon nagy köszönet érte. Rég és közelmúltunk történe egy emléktáblán megörökítve. "A Kanadában élő ozorai magyarok adományából felállította az MDP ozorai szervezete "  B.G.Zsuzsa hozzáfűzéséből azt is megtudhatjuk, hogy Petőfi itt színészkedett rövid ideig. 


Nekem kicsit  furcsa , hogy az emléktábla ozorai fegyverletételről emlékezik meg. ( a világosi fegyverletétel fogalmát , tartalmát juttaja eszembe)    Holott az Ozorai ütközet ,úgy tudom az első igazi győzelme volt a nemzetőrörkből és népfelkeklőkből álló, Görgei által vezetett  csapatnak., Nem ők, hanem nekik tették le a  császári csapatok  a fegyvert.  (Részletesen az ozorai csatáról:Ozorai csata ) 






          Az egykori ozorai nagyvendéglő. Szép ez az épület, látszik rajta, hogy  fontos az ozoraiak.

Gondoltam megnézem, van-e  Petőfi utcája Ozorának? S persze van! A google  maps segítségével  betekintést nyerhetünk e  szép dombos, kanyargó utcákból álló falu  ezen részébe. Gyönyörű múlt század eleji épületekben gyönyörködhetünk és a falusi élet természetközeli  fákkal , növényekkel teli utcáinak látványa  virtuálisan is üdítő, meglátogatására csábító

Ozorai Petőfi utca virtuális sétájára invitáló a google maps segítségével



                                                     

Ozora Tolna megyei község, a szépséges tolnai lankák  ölelésében.https://hu.wikipedia.org/wiki/Ozora
odalátogatásra csábító. Már a szűkszavú wikipédia is, reneszánsz hangulatú faluként  ír róla  .Igen gazdag történelmi örökséggel, természeti, építészeti értékekkel kastéllyal, ahol megszállni is lehet.


 Nemcsak a múlt értékeiben él a falu, hanem  a jelen környezeti, emberi problámáira fókuszálón  is nyitottan reagál. Bő bő egy évtized óta, minden nyáron  itt megtartott  , nemzetközi művészeti Ozorai Fesztivállal.

Nincsenek megjegyzések: