Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. június 15., szerda

Petőfi karikatúrák

Zsuzsanna már  régóta  szorgalmazza, hogy  fordítsunk figyelmet a  Petőfi karikatúrák felé. Most egy újab  impulzust  kapott a  dolog, mert  egy rádió beszélgetésben  Szeremley Miklósról és  Petőfi karikatúrákról esett szó,.  Gyorsan küldött is  egy   levelet, hogy   vegyük fel a Petőfi200 blogunkban.

Sajnos Ő most nem  tudja ezt a bejegyzést elkészíteni, így megpróbálom Őt  helyettesíteni, a wikipédia  összegzésével: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerelmey_Mikl%C3%B3s

"Szerelmey találó gúnyrajzai, amelyek jobbára a műfaj kiemelkedő francia mesterének, Honoré Daumier-nek a hatását mutatják, nemcsak az aktualitások iránti érzékét bizonyítják még a ma emberének is, hanem fogékonyságát is kora társadalmi és politikai problémái, visszásságai iránt. Egyik híres megjelent karikatúrája éppen az álmodozó Petőfit örökíti meg – szinte az egyetlen – ugyanakkor kedves, és szeretetteli kortárs gúnyrajz a nagy költőről. A lap féléves tündöklését követően majd 10 esztendőt kellett várni a forradalom leverése után, mire a konszolidáció eljutott oda, hogy a sorrendben második állandó magyar élclap megjelenését engedélyezte, amely Üstökös címmel került az olvasók elé, a lapalapító Jókai Mór szerkesztetésében. 





Mivel ezen kívül a többit -szabályosan-, csak link  formájában  tudom  megosztani 
az alábbi linkekkre  kattintva   válnak láthatóva



Szeremley Miklós (1803-1875)

mérnök, feltaláló

a litográfia   meghonosítója

A magyar karikatúra műfajának megteremtője

Aki tud  linket  küldeni,melyen   Petőfi karikatúra tekinthető meg kérem küldje  el és  beteszem a bejegyzésbe. ( Lúdas Matyi, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet,  Népszav stb újságokból )

Kiegészítés : B.G. Zsuzsa elküldte saját gyűjteményéből
Kaján Tibor  nemzeti ünnep  című karikatúrát.

Kaján Tibor (1921-2016)
Kétszeres Munkácsy Mihály díjas (1953,1963)
Érdemes és  Kiváló művész
A Munka Érdemred Aranyfokozatával kitüntetett
A  Magyar köztársaság  Tisztikeresztjével és
A Magyar köztársaság  Középkeresztjével kitüntetett,
Prima Primisszima díjas
Pulicer emlékdíjas, Táncsis  Mihály és Hazám díjas
grafikus, karikatúrista

Nincsenek megjegyzések: