Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. február 10., csütörtök

Kiskunhalas:Petőfi utca

Egy kiskunhalasi  Petőfi utcatábla fényképet  kaptam,   Sándortól, s ennek  nyomán "indultam  el Kiskunhalasra,  Petőfi  utcát nézni. 

A google maps  segítségével meg  is találtam  a táblát - egy  kőkerítésen az utca elején. A fényképező autó szerencsére végigment  az utcán, így virtuálisan  bejárható ezt az igazán szép   utca. Szép parasztbarokk, illetve  neoklasszikus  és  eklektikus  nagypolgári épületekkel, illetve a jellegzetes alföldi házakkal. nagyszerű élmény "végigmenni", még virtuálisan is. Megérthető, megérezhető, hogy  Petőfi miért is írta Az Alföld  . c versében, hogy "börtönéből szabadult ,lelkem, ha a rónák  végtelenjét  járom." 

Ahogy  gyűlnek az  utcatáblák, egyre inkább  láthatóvá válik, hogy  mindegyiknek  külön karaktere van, mint ahogy az utcáknak is amit   megneveznek. 


Köszönetként :Az Alföld  c, vers  következik  Latinovits  Sándor  előadásában.

                                               Latinovits  Zoltán  (1931-1976) 

            Jászai Mari-, Balázs Béla- és  posztumusz Kossuth-díjas magyar színész

Kedvcsinálónak pedig egy  képeslap, e  szép és érdekes Petőfi utca, házairól. Jó sétát  kívánva  az alábbi  linkre kattintva a google maps jóvoltából.:Kiskunhalas: Petőfi utca


Kiskunhalas város rangú település Bács-Kiskun megyében



Az első település, tárgyi emlékei az újkőkor  idejéből valóak, de   honfoglalás kori sírokat is feltártak. A A középkorból több templommaradványt is  feltártak , és 1439.ben már  városnak nevezik. A város nevében is őrzi a kunokat akik az 1200-as évek derekán telepedtek meg itt és a környéken.  A wikipédiában  bővebb ismertető is  olvasható a város múltjáról:  Kiskunhalas történelme

Ami talán sokaknak eszébe jut a Kiskunkalas szó  hallatán, az a méltán világhíres  HALASI CSIPKE



Nincsenek megjegyzések: