Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. július 23., szombat

Szolnok- Petőfi utca

Ilona  tagtársunk  Szolnokra  utazott Petőfi utca gyűjtés okából, no meg a várost is  megismerni. Nagy-nagy köszönet a fényképekért, lelkesedésért. A köszönő vers most Petőfi talán egyik legszebb verse a: Magyar vagyok , s bár már szerepelt  a blogunkban --Latinovits Zoltántól-, most egy mai fiatal színész megrázóan szép  előadásában hallgathatjuk meg. 





Molnos András  Csaba (sz: 1980)
színész 
A Temesvári Állami Csiki Gergely Színház  tagja

A Petőfi utca  első  épülete  a Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskola, melynek bejárata mellett egy szép Petőfi arcmás és versidézet Petőfitől látható.  S egy újabb (most már 20. címeres utcatábla is   sorban)

Így  egy  utcába  tömörítve  Szolnokon 3:1ben ismerkedhetünk meg a város  Petőfit őrző / megjelenítő emlékeivel. Mert Petőfi kétszer  biztosan  járt  Szolnokon. 1847 szeptember 1-én  a Pest-Szolnok vasútvonal  avatásakor.

Másodszor  1949 elején.  http://www.blogszolnok.hu/szoborPark_petofi_szolnokon

A fenti  blogból azt is megtudtam, hogy" Petőfinek 4 emlékműve van a városban .  Annak ellenére, hogy önálló, teljes alakos Petőfi-szobrunk nincs. A négyből az egyetlen "szobor" Pogány Gábor Benő Koltón álló, Petőfit és Szendrei Júliát együtt ábrázoló alkotásának a másolata, ami a Helikopter Bázis művelődési házában található. A többi dombormű, amelyek közül az egyiket a néhai Kertvárosi Általános Iskolában leplezték le 1973. március 15-én. Hogy a helyén van-e még, sajnos nem tudom. A legrégebbi Petőfi-emléktábla az egykori Kaszinó, ma Technika Háza buszmegálló felöli falán található.  Ezt 1948-ban, a forradalom centenáriumán helyezték el az alatta lévő - erősen magyarázatra szoruló - emléktáblával együtt.

Azonban a legjelentősebb Simon Ferenc Petőfi-portréja, amit 1972. szeptember 30-án lepleztek le a korábbi MTH - Munkaerő Tartalék Hivatal - iskola, később 633-as, majd 633-as számú Petőfi Sándor Szakmunkásképző Iskola falán. Ami attól a tanévtől kezdődően viselte a költő nevét, a szolnoki Petőfi Sándor utca elején.


Az alkotás két részből áll. Egyik a lemezdomborítási technikával készült portré, ami Petőfit erősen stilizált, idealizált módon ábrázolja. Másrészt az alatta lévő kőlapból, amin nemcsak a dombormű, de a Magyar nép című verséből származó idézet - "Haza és szabadság, ez a két szó, melyet először tanuljon dajkától a gyermek" - olvasható. Egyébként a dombormű, az 1957-től a Szolnoki Művésztelepen dolgozó Simon Ferenc (1922-2015) tizenhat szolnoki köztéri alkotásának egyike. És talán az egyetlen, amelyet minden évben megkoszorúznak, és ami előtt rendszeresen fejet hajtanak. Az 1848/49-es és szabadságharc kitörésének évfordulóján.  http://www.blogszolnok.hu/szoborPark_petofi_szolnokon

 Ilona  le is  fényképezte a Petőf arcmást  számunkra!  Nagy köszönet érte!



 
A szobor  és  az alapjául szolgáló kőtábla  alkotója 

Simon Ferenc ( 1922-2015) 

Munkácsi díjjal
Művészeti díjjal 
és Képzőművész díjjal  kitüntetett 
 szobrászművész

Szolnok már  a neolitikum időszakától kezdve  lakott település,  Később  szkíták,  kelták, szarmaták  is megtelepedtek itt.A város büszkén őrzi is  tárgyi emlékeit Damjanich János  Múzeumában.A gepidák után  avarok népesítették be, majd a honfoglaló magyar telepedtek be.
Az első írásos  emlék 1075 ből való  I Géza király alapítólevelében, 
Az Árpádház uralkodása  alatt mezőváros  rangot kapott. A tatárjáráskor  elnéptelenedett, majd  ÍV. Béla  népesítette be  újra. Tulajdonosai gyakran változtak, így a  település  fejlődése ezen időszakban nem volt  jelentős. Falunak említik a feljegyzések. Ugyanakkor  a Tisza átkelése itt volt a  legkedvezőmbb már akkor is , mint  ahogy napjainkbaan is. Ugyanakkor  az  ország egyik legfontosabb sóraktára  is  itt volt, az Aranybulla rendelkezése  alapján ( a másik Szegeden)
1550- 51-ben a régi  földvár  helyett a Í.Ferdinánd  a török veszély miatt Szolnokot  városfallal vetette körül.A spanyol-német-cseh-magyar zsoldoshadsereg-mely védte  volna  a várat a török támadástól, azonban megszökött, illetve  a vásrkapu nyitva hagyva  szabad bejárást  biztosított a török seregeknek. A vár csak 1685-ben szabadult  fel.  

A törökök nagy építkezésbe  fogtak (Dzsámit, fürdőt, minaretet  és Szolnok első állandó hídját is emgépítették a tisza  felett.

A törökök után  a Rákóczi  szabadaságharc  eseményei  során a várát  felgyújtották és újra  a földdel tették egyenlővé.
A város  csak az 1800-as  évek közepétől kezdett újra  fejlődésnek  indulni.  A gőzhajózástól kapott  lendületet, valamit az 1847-től működő vasúttól-  A'48-as  szabadságharc szolnoki csatája, nagy jelentőségű volt az események alakulásában , melyet Than Mór is  megörökített nagyméretű festményén.  A kiegyezéás után Szolnok egyre jelentősebb  városa lett az  Alföld szívének.


Ilonát is gyönyörű  fényképek készítetésére  sarkallta a város, melyeket  megosztott velünk is.

Tiszapart






víztorony














Szigligeti Ede  szobra a színház előtt


Református  templom


Rózsakert







Rotary emlékkő







Bizonyára  feltűnt kedves olvasó, hogy milyen sok köztéri  szobor található  Szolnokon.  Ennek egyik
oka  mindenképp a nayg múlttal  rndelkező Szolnoki  Művésztelep, melynek  létrejötte a z 1848-49-es  szabadságharchoz kötődik.     August von Pettenkofen osztrák festő nevéhez aki hadi rajzolóként  járta a csatatereket, és 1851-ben először   jött  Szolnokra, majd  újra és újra visszatért , divatot  teremtve ezzel 1870 ben már  a legjelentősebb  nagyar  művészek jártak  ide rendszeresen. 
Hivatalosan 1901-ben  megalakult a Szolnoki Művésztelep, mely azóta , -napjainkban is  -  helyet ad a kor művészeinek az alkotásra.         Szolnoki művésztelep

Szolnok videós bemutatására most egy légifelvételt  váasztottam, hiszen Szolnok  a katonai repülés  egyik fő bázisa is. Így most a magasból tekintjük át -Ilona  nagyszerű képei után- a várost.






Nincsenek megjegyzések: