Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. július 24., vasárnap

Zomba - Petőfi utca

Zomba község Petőfi utcája a  legrövidebb  "féloldalas"  Petőfi utca azok közül amiket eddig  "bejártunk"  Ehhez a  fiatalos rendezett utcához  egy olyan  vers-interpretáció  dukál, ami  a jövő nemzedék szárnypróbálgatásában kerül előadásra.  a Falu végén kurta kocsma





                                                              Kormos Veronika 



Zomba már az ókorban is lakott  volt, melyet jelentős  régészeti  leletek tanúsítanak. A Szárnyas  Géniusz  bronszobor  a Magyar  Néprajzi  Múzeumban  látható.

Valószínűleg   római kolónia élt  itt és a szomszédos helyeken is. Az avar korból is találtak  tárgyi emlékeket, s a  honfoglaló magyarok is lakták, mert  a környék települései  Árpád  nemzetség neveit őrzi. Szent István 1015-ben a  Pécsváradi  apátságnak adományozta  más falvakkal együtt.

A török megszállás  elnéptelenítette a  vidéket. A török kiűzése után  császári birtokba  került és 1725ben német telelepesekkel népesedett be  újra. 1744 tavaszán 24 család  azonban a Békés megyei Orosházára  települt- magukkal víve a harangot, amelyet az orosházaiak a mai napig  őriznek, Az 1800-as évekre  Zomba  jelentős-gazdag településnek számított így 1861-ben megkapta a gyógyszertár állítás  jogát. Aminek berendezési tárgyai mai napig a gyógyszertár  részét  képezi. 

A II.vh. után kitelepített német ajkú lakosság  helyére  bukovíniai  székelyeket és felvidékieket  telepítettek be. 

Szokatlan lesz, hogy 5  rövid  videót  is beválogattam   Zombához a szokásos egy vagy kettő helyett.  Az oka, a falu igen sokrétű élete. A 4 kultúra találkozása, -magyar, német, roma és   székely-  együttélése a midennapokban  eredményezte ezt a döntésemet:

Idézve a polgármester  szavait az egyik  videóból: 

 Miden olyan dolog fontos és lényeges egy településen

 ami alkotás , 

ami újat hoz be, 

ami megmutatja milyen élet zajlik Zombám 

 Íme  ízelítők sora  Zomba  életéből








Nincsenek megjegyzések: