Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. augusztus 19., péntek

Lajosmizse- Petőfi utca

 Lajosmizsén jártunk, Petőfi utcát találtunk írta  Károly olvasóköri tagtársunk  fényképe mellé. Amely nagy öröm és meglepetés is mert   Bács-Kiskun megyéből alig van  eddig Petőfi utcánk. Nagy köszönet érte,  s természetesen a köszönő, ajándék vers sem marad el. Mégpedig most a határon túlról , Zentáról, egy fiatal színésznő tolmácsolásában hallgathatjuk  meg a legjobban ide illő verset Petőfi Sándor : KISKUNSÁGát



Igazi  alföldi utca  folytatta beszámolóját  Károly, mellékelve  az alábbi  fényképet is. Ami  nagy szerencse, mert Lajosmizse  Petőfi utcájában  nem  járt  a google fényképezős  autója, így virtuális  sétát nem tehetünk ott. 

.

Viszont most  meghallgathatjuk  Petőfi Sándor  Kiskunság c  versét 


Lőrincz Tímea (sz 1992)

 a Versünnep Fesztivál fődíjas

Partaki gyűrű díjas

Juventus Pro Urbe díjas

 színész 

- Zenta -





https://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzati-cimerek?title=lajosmizse&field_megye_target_id=All

Lajosmizse város  Bács-Kiskun megyében Már a rézkorban is lakott  terület volt. Később a szkíták , kelták, szarmaták majd avarok lakták. A honfoglaló magyar régészeti anyaga tanúsítja, hogy milyen fontos volt ez a homokos legelőkkel és szikes tavakkal tarkított föld a népvándorlás idején. 

A tatárjárás után kunok létesítettek  itt szállásokat. A török uralom  alatt a kettős  adózás terhétől szenvedett, majd  elnéptelnedett a lakosság.

 A törökök kiűzése után  jászok  is megetlepedetek itt a kunok mellett, és  öntudatusságukkal elérték , hogy 1745-ben megváltsák  pusztáikat a Habsburg  földesuraktól -akik önkényesen  adták-vették  földjeiket és jobbágyaikat, parasztjaikat addig .

A jász gazdák először csak nyaralóknak, nyári kerteknek és legeltetésre   alkalmas területeknek használták a pusztai birtokokat. és hasznot látva a sok utazásból, három csárda is épült . 

A községet alapító katolikus jász telepesek mellé idővel, környéki (részben református) családok érkeztek. Megtelepedtek még távolabbról jövő zsidó kereskedők és cigányok  is.

Az 1848/49-es  szabadságharc leverése   után, a puszták az illegális kereskedelem, orgazdaság és a bűnözés melegágyává váltak. A betyárvilág  emlékét  a szájhagyomány és a zenei világ  őrzi napjainkban is. 

Budapest  -Lajosmizse  vasútvonal 1889-ben kapcslota be  Lajosmizsét  az  ország  vasúthálozatába.                 https://hu.wikipedia.org/wiki/Lajosmizse#T%C3%B6rt%C3%A9nete



Nincsenek megjegyzések: