Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. október 1., szombat

Országunk első Petőfi szobra-Kiskőrös

 Melyik  volt az első köztéri  Petőfi  szobor ? - merült  fel   bennem sokszor. 

S most ráleltem a válaszra! S nem csupán az időpontra, de az alkotójára és helyszínére, hanem  felállításának  körülményeire, módjára. 

A helyszín , mint a  címből is látszik  Kiskörös. 

Az időpont -rögtön- kettő, melynek oka az1860-as évek elejének cseppet sem konszolidált  időszakából következik. 

A szabadságharc leverése  után (-az orosz ,cári rokon, segítségül  hívásával- ) Petőfi nevének kiejtése  sem volt ajánlott. Ezért is kiemelkedően  fontos, hogy voltak   akik , -amint   csökkent a császári ellenőrző apparatus  működése- megtalálták a módját, hogy  Petőfinek  szobrot állítsanak. 

Mielőtt a részletekről szó esne,  először is nagy köszönet TURÁN ISTVÁN helytörténésznek, aki részletesen  áttanulmányozta a dokumentumokat és, összefoglalta írásában az eseményeket. Amely a Honismert  folyóirat 2017 évi május  számában megjelent. Az idézetek szó szerint ebből az írásból származnak Nagyon érdekes írás, mindenképp érdemes  elolvasni teljes  egészében    https://honismeret.hu/honismeret-folyoirat/kiskoros-legregebbi-petofi-szobrai

Tehát  az un. "öreg"  azaz,  az első Petőfi szobor , egy magas oszlopra helyezett mellszobor !

" Maga a szoborállítás gondolata 1860-ban, Kiss Lajos tímármester újonnan elkészült lakóházának avató vacsoráján merült fel...   Az anekdota szerint a jó hangulatú evés-ivás, mulatozás vége felé Blázy Lajos evangélikus lelkész szólásra emelkedett és rövid, de annál lelkesebb beszédében kérte fel a jelenlévőket, hogy adakozzanak a város részére, hogy szobrot állíthassanak Petőfi Sándornak. A felajánlások nagy száma közepette még aznap összegyűlt a szükséges anyagi rész"

(https://hu.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A1zy_Lajos

A felajánlásban részt vett a város elitje,  a jegyzőtőtől,  ügyvédeken, tanítókon, át  a különböző mesteremberek! S elhatározásukat tett is követte. Érdekes része a szoborállításnak az is, hogy akit  megbíztak a  mellszobor   elkészítésével  a dömsösdi születésű Gerenday Antal kőfaragó/ szobrász mester.  volt. ( Újabb  kapcsolati szál Dömsöddel, amiről  nem is oly régen már  volt   bejegyzés! )

"1861 tavaszán a faragók elkészítették a szobrot, amelyet azután a megrendelők textilárujuk közé rejtve hazacsempésztek Kiskőrösre."

Közben már kijelölték a felállítás helyét, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Népiskola előtti téren, a piachoz közel. Akácfákat ültettek, parkosítottak, s várták a költő halálának évfordulóját, július 31-ét, ekkor szándékoztak ugyanis felavatni a Petőfi tiszteletére készült műalkotást

Az elkészült talapzatra időközben már fel is vésték a felállítás és az avatás dátumát, amely ma is ugyanúgy hirdeti a nevezetes évet: 1861. Csakhogy ebben az évben semmi sem történt e tekintetben, s nem is történhetett!

Ugyanis 1861 februárjában az országgyűlés  megtagadta az adók fizetést  a császárnak, ezért a császár  a katonáságát  vetette  be  az adók behajtására és plusz büntetések  behajtására. Kiskőrösre 439 császári katona lett kivezényelve, akiket a lakosság házaiban szállásoltak el, s azok élelmezéséről is  a lakosságnak kellett gondoskodnia

"A csapat ugyanis több hónapon keresztül megszállva tartotta a várost, begyűjtve terményt, jószágot, pénzt, ez pedig kiváltotta a lakosság gyűlöletét" ami tettlegességé is vált, érdemes  elolvasni  ezt az újabb "történelmi időablakot a már  elébb közreadott linkre  kattintva !

"A világ első köztéri Petőfi-szobrát ilyen körülmények közt nem lehetett nemhogy felavatni, még felállítani sem.....

Sárkány János a Vasárnapi Újságban, amikor magyarázkodott az egyéves csúszás miatt, kijelentve, „hogy Kis-Kőrösnek most egy éve oly kellemetlen napjai voltak, melyekhez hasonlókat senkinek sem kívánunk, s milyenekben csakugyan hazánk kevés községe részesült,  s azóta hiába várjuk, hogy majd derül.  Ezen körülmények az emlék felállítását mindig tovább és továbbra halasztották,  míg végre jobbnak láttuk, azt már későbbre nem halasztani, s felállítását elrendelni, mielőtt egészen elsötétednék  mit ne adjon Isten. A csendes, országos hírverést nem kapott szoborállítás tehát megtörténhetett végre, 1862. augusztus 6-án.

Jól látható, hogy milyen hősies elszántság és hősies tettek sorozatának eredménye, hogy 1862. augusztus 6-án az első (mamár öreg Petőfi szobornak becézett) Petőfi mellszobor felállítódott az országban. 

Becsüljük-e eléggé, megbecsüljük-e  eléggé ?- elődeink erőfeszítéseit, mellyel életben tartották Petőfi  emlékét !


Gerenday Antal (1818-1887)

szobrász

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gerenday_Antal

https://www.kozterkep.hu/13195/petofi-sandor#vetito=124545

Feltöltő
Azonosító
124545
Fotózva
2012. április 
Feltöltve
2012.11.14. 12:57

Nincsenek megjegyzések: