Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. október 2., vasárnap

Petőfi szobor - Kiskunfélegyháza

Kiskőrös  és  Félegyháza és később Szabadszállás is  jelentkezett  arra  az eldöntendő  kérdés  megválaszolására, hogy Petőfit mely  város  vallhatja  saját  szülöttjének,  1860-ban  a Magyar Tudományos Akadémia végül is úgy döntött, hogy Kiskőrös  és  Félegyháza is magáénak   tudhatja. https://honismeret.hu/honismeret-folyoirat/kiskoros-legregebbi-petofi-szobrai

Ilona tagtársunk korábbi írásában , már  bemutatta a kiskunfélegyházai Petőfi szoborról készített fényképet, de akkor nem volt  rá mód, hogy  a szobor  alkotóját is bemutassuk. Most ez  következik. S természetesen az ajándék Petőfi vers  sem  marad el. Nagy köszönet érte!

A szobor  története is rendkívüli. Ez volt az a szobor  amelyet 1897-ben a segesvári csata  emlékére Segesvár melletti Fehéregyházán ( Albesti-Románia) állítottak fel .

A szobrot az I. Világháborús  hadi mozgások  következtében 1916-ban Fehéregyházán leszerelték és Budapestre szállítottak, majd 1922-ben a  Trianoni békekötés után . Kiskunfélegyházán felállítottak. S ennek ellentételezésére állítottak egy egész alakos Petőfi szobrot Fehéregyházán  a Kiskunfélegyháziak közadakozásból, melyről már korábban írtunk Fehéregyháza bejegyzésünkben.

https://www.kozterkep.hu/2598/petofi-sandor-szobra  https://www.kozterkep.hu/31476/petofi-sandor-mellszobra


Köllő Miklós (1861-1900)

szobrászművész

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ll%C5%91_Mikl%C3%B3s_(szobr%C3%A1sz)

A köszönő/ ajándék : Petőfi Úti leveleiből egy részlet  Szalonta 1847


Dér Zsolt (sz.1989)

Junior-Prima díjas 

színész

Nincsenek megjegyzések: