Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. október 15., szombat

Petőfi Sándor utca- Budapest V. kerület


Ilona  tagtársunk  lefényképezte a minap nekünk a Budapest  belvárosának ikonikus   Petőfi Sándor  utcájának  tábláját. Nagy köszönet ére, s természetesen a köszönő  / ajándék  vers most sem marad el. Először azonban  egy kis utca történet. Egészen pontosan  lehet  tudni, hogy mióta nevezik  Petőfi Sándor utcának a korábban  Úri utcának, azt megelőzően  Nagy  utcának  nevezett kb 300 méter hosszú utcát.
Petőfi  születésének 100 éves  évfordulójára kapta az utca  a  Petőfi Sándor  nevet. 1923-ban

A Kossuth Lajos utcától a  Szervita térig  futó  utca párhuzamos a Váci utcával, a--  belváros  legelegánsabb üzleteinek utcájával- de  csendesebb nyugodtabb utca. nevezetes  épületekkel, mint pl az 5 emeletes  Verebélyi bérház (1901-es építésű) vagy a Petőfi Sándor utca és Párisi utca sarkán álló  lakóház, ami 1941 és 43 között épült  fel. s Belváros  legszebb  modern bérpalotájaként tartják számon. 
 De ne feledkezzünk meg, a Katona József  színházról sem, és a Fuga-ról sem.  
A korábban  ikonikus   Kossuth Lajos  utcai  Jégbüfé is ide  helyeződött át, . s itt  található a méltán híres és legendás Rózsavölgyi Zeneműbolt is. 
Úgyhogy  bátran mondhatjuk, hogy amíg a  Váci utca  a csillogás, pompa,  kulináris élvezetk utcája, a Petőfi Sándor  utca  a kultúra utcája. 
S itt volt (én még jártam benne) Főposta  is, ami mamár  szállodaként üzemel A klasszicista  lakó épületek sorával büszkélkedő utca neves  építészek munkáját  dicséri. Hlld  Józsefét, Walder Gyuláét)  https://pim.hu/hu/muzeum/latogatas/karolyi-palota 
Virtuálisan s  végissétálhatunk az utcán a google maps  segítségével az itt következő linkre  kattintva
 S következik a köszönő/ajándék vers: A  Tisza 



Eszenyi Enikő (sz 1961)
Kossuth és 
Jászai Mari díjas 
 Érdemes  Művész
a Hallhatalanok Társulatának Örökös  Tagja
színész, színházi rendező


Ilyenkor  szokott  jönni a  település  bemutatása. Itt is lesz, csak nem teljes Budapestre vonatkozóan, hanem csupán az V. kerület


"A Belváros alapja a XI. század elején keletkezett, kereskedőtelepülés volt. Középkori fejlődésének csúcspontját Mátyás király  uralkodása alatt érte el. A várost ekkor még városfal  vette körül, amelyen három kapun (a Váci, a Kecskeméti és a Hatvani kapun) keresztül lehetett bejutni. 

A török uralom alatt  (1541–1686) a város majdnem teljes egészében elpusztult, de Buda visszafoglalása után Pest is rohamos fejlődésnek indult. Ekkor létesültek különböző települések a városfalon kívül (Teréz-, József-, Ferenc-, Lipótváros), és ennek következménye lett a városfal lebontása, illetve a Belváros elnevezés használata.

Budapest 1873-ban született meg Pest, Buda és Óbuda egyesítésével. Ezután épült a Belvároshoz közvetlenül kapcsolódó Szabadság és Erzsébet híd  ekkor alakult ki a Dunakorzó is. 

Az egyesített várost eredetileg tíz kerületre osztották, melyek közül a Belváros a IV., a Duna és a Váci út között a Belváros határától egészen Újpest határáig nyúló Lipótváros pedig az V. sorszámot kapta. Az V. kerület északi határa 1930-tól a Dráva utca lett, az ezen túli rész az új XIII. kerülethez került. 1950-ben a Szent István körúttól északra fekvő Újlipótvárost is a XIII. kerülethez csatolták, az addig a IV. kerületet képező Belvárost viszont az V. kerülethez, így alakultak ki mai határai. Ugyanakkor a felszabaduló IV. sorszámot megkapta az északon újonnan létrehozott kerület."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_V._ker%C3%BClete#T%C3%B6rt%C3%A9nete

Nagy köszönet Ilonának a csodás  fényképekért  ezúttal is!
S amiről semmiképp sem feledkezhetünk meg Petőfi Sándor kapcsán:  a Pilvax kávéház a Pilvax közben, amely a Petőfi utcából nyílik. 


A belépőt ez fogadja: 











S végül egy  rövid,  a kerületet nagy vonalakban   bemutató  film 


Nincsenek megjegyzések: