Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. október 17., hétfő

Petőfi Sándor utca- Erdőkertes

 Bernát   fényképezte  le  nekünk, bicajozása közben  felfedezett Petőfi utcatáblát. A  fiatalok nagyon profin kezelik a telefonjuk kameráját  , ez látszik. Közeli és távoli képet is  készített, ami azért is külön jó, mert a google maps-os autó több utcában is járt ,de   a  Petőfi Sándor utcában nem.  Nagy  köszönet érte s természetesen  a köszönő  / ajándék  Petőfi vers  is  következik !  


  Erdőkertes más utcáin  lehet  virtuális  sétát  tenni a napfényes  nyár napon

Jöjjön akkor  a köszönő/ ajándék vers : A tavaszhoz



Zenekar team


Erdőkertes, a Gödöllői- Monori  dombságban  található. Fiatal  településnek mondhat,  hiszen a XX, század elején vásárolta  területe  a Váci Püspökségtől Róheim Sámuel. Így  a település  kezdőpontja  pontosan ismert. Először  téglagyár építésébe  fogott és a Nyíres és Topolyás nevű részt felparcelláztatta a betelepülő lakosság  számára. 1910-ben itt készült el az ország első villamos  vontatású vasútvonala.1913-ban elkészült  a kastély is  ami gazdatiszti központként is működött. 
1918-ban a tanfelügyelőség  már  tanítónőt is   kinevezett a településre. 10 évvel később, készen ált a kéttartermes állami iskola is. 
A korábban  Veresegyházhoz tartotó Erdőváros  nevű települést 1956-ban önálló  településsé  "léptette elő" az Elnöki Tanács. https://hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C5%91kertes

Egy rövid  bemutató videó a mai  Erdőkertesről!
Érdemes  megnézni!, hiszen egy kis  településen ennyi  érdekes és értékes  szobrot  ritkán láthatunk. 
 

Nincsenek megjegyzések: