Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. október 13., csütörtök

Petőfi szobor a Petőfi téren - Budapest V. ker.

 Ilona  tagtársunk a Budapest  legrégibb Petőfi   terére  látogatott, hogy lefényképezze  Petőfi Sándor  egész alakos  szobrát. 

Természetesen köszönő/ ajándék versünk  most sem marad el. 

A tér Petőfiről történő elnevezése  elnevezése  az 1800-as  évek  legvégén  történt  , a  Petőfi szobor  felállításával együtt. Ma  az Erzsébet híd  pesti  lábánál ,  található ez a tulajdonépen kicsi  tér. Emlékező évünk kezdetén , még januárban  már   készült  bejegyzés a tér 1882-es idejéből készült  fényképek  kapcsán https://petofi200.blogspot.com/2022/01/petofi-szobor-petofi-teren-budapest.html. Ebben részletes  ismertetés olvasható a szobor létrejöttének, felállításának körülményeiről. Röviden annyit azért  most is  meg kell említenem, hogy Petőfi  születésének  50. évfordulójára , 1873 volt  tervezve a szobor felállítása, azonban ez  ekkor még nem történt meg, több  akadályozó  tényező okán. z ötlet Reményi ed  világhírű zongoraművész, és  szabadságharcos katonatiszt kezdeményezésével, közadakozásból  jött létre. Egyrészt a szükséges pénz összegyűjtésének hosszúsága, másfelől   az eredeti tervező : Izsó Miklós  szobrász közbeni halála késleltettette a  szobor  felállítását. Így a  szobor 1882.ben került felavatásra.





Huszár Adolf  (1843-1885)
szobrász 



Ilona  megajándékozott minket  a téren lévő 100 éves  étterem fényképével is .

A köszönő/ajándék vers  Nemzeti dal egy  mai , megzenésített interpretációja 
 a Red Bull Pilvaker  előadásában

Red Bull Pilvaker

Takács Ákos (sz 1988)
 marketingszakember

Szente Vajk (sz 1981)
Jászai Mari és Kránicz Lajos díjas,
Pest megyei Príma primisszima díjas
színész ,
rendező
drámaíró,
műsorvezető

2020-ban Takács Ákos, mint a Pilvaker ötletgazdája a Fidelio magazin Kult50-es listájára került Popkultúra kategóriában így ismerték el a Pilvaker misszióját, a kulturális portál „Petőfi menedzsereként” említi a marketingszakember

Nincsenek megjegyzések: