Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. október 2., vasárnap

Petőfi utca- Cegléd

Hildától  újabb  utcatáblát és utcaképeket  kaptunk! Mégpedig Cegléd  városának  Petőfi utcájáról! Még Pilvax bár is  van  benne!  Nagy köszönet érte! S természetesen  a köszönő / ajándék Petőfi  vers sem marad el. 



A google maps  segítségével virtuális  sétát is  tehetünk
. : Cegléd Petőfi utcáján   az előbbi linkre kattintva. Ragyogó házakat, szép kapukat láthatunk!

Petőfi Sándor: A gólya


Szersén Gyula(1940-2021)

Jászai Mari és  

Tolnay Klára díjas 

színművész


Cegléd Pest megye 4. legnépesebb városa , Az Alföld kapujának is  nevezik.  Nevének eredete a parti fűz nevének kicsinyítő képzős  változata, ami arra  enged következtetni, hogy  vízben gazdag terület lehetett .Régészeti leletei már a réz és bronzkorszakban is lakott  település nyomait  mutatják. Később szkíták és szarmaták lakták. A honfoglalás idején is lakott  település volt. A tatárjárás után kunok telepedtek meg itt. évszázadokon keresztül a királyi birtokok része volt.  .. Az 1848/49-es szabadságharc idején  egy hétig Cegléd volt a magyar kormány székhelye volt (1849 júliusában) Cegléd történelme wikipédia

Cegléd történetének sajnos vannak tragikus emlékei is. "Kossuth városában" volt  Magyarország legnagyobb hadifogoly és gyűjtőtábora a II. Vh idején .https://www.cegled.hu/index.php?t=varos/hadifogoly-gyujtotabor. Mindez a város hivatalos  honlapján  megtekinthető, amely  tragikus  emlékek feldolgozást segíti, példát mutat a múlt feldolgozására!  

Az alábbi videó egy  pergős, vidám  városbemutató, sok érdekes, és vonzó látnivalóval árulkodik, a  mai Cegléd, vendégváró jelenéről ! 

Nincsenek megjegyzések: