Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. február 9., szerda

Pilisvörösvár: Petőfi utca és Petőfi köz

Egy újabb  utcatáblával és utcaképpel bővült  a Petőfi utcák sora :Pilisvörösvárról!

Enikő jóvoltából. Ehhez hasonlót nem láthattunk eddig. Ahogy utánanéztem kiderült , hogy város képviselő testülete  2009 tavaszán  elhatározta, hogy a régi utcaneveket is feltüntetik az utcanévtáblákon.  Határozat a régi német (sváb) utcanevek megjelenítéséről 6.old  Ez megvalósult, mint ahogy a fényképen is látható. 

Egy nagyon érdekes  szakmai írás is  megjelent ebben a tárgyban, Pilisvörösvár bajor utcaneveinek kialakulása 5.old. .Ajánlom mindenki figyelmébe, aki érdeklődik, hogy hogyanis alakultak ki régen  az utcanevek Enikőnek nagy köszönet ezért  a különleges élményért! Melyet egy  különleges  versfelvétellel köszönök most meg. 




Robin Williams / Tordy Géza : Petőfi Sándor  : Reszket a bokor 

Robin Williams (1951-2014) színész,

 Oscar és hatszoros Golden Globe díjas amerikai színész, komikus, rendező

Tordy Géza színész, rendező, (sz. 1938) a Nemzet  Színésze, 

Kossuth  díjas, kétszeres Jászai Mari díjas, érdemes és kiváló művész, 

a HallhatatlanokTársulatának Örökös Tagja

Virtuális  sétát is tehetünk a google maps segítségével : Pilisvörösvár Petőfi utca és Petőfi köz-ben, amely igazán kellemes   nézelődős időtöltés, rendezett portákkal, utcával. 


Folytatódik a János vitéz  is egy új epizóddal Jankovics Marcell rajzfilmjéből  Cserhalmi György  közreműködével ( mint  János Vitéz)


Jankovics Marcell (1941-2021)   grafikus, könyvillusztrátor, író
A Nemzet Művésze, Kossuth és BalázsBéla díjas rajzfilmrendező
Petőfi születésének 150. évfordulójára készült el János vitéz c . rajzfilmje
Cserhalmi György színész (sz.:1948) a Nemzet Színésze, 
Kossuth és Balázs Béla díjas  érdemes  művész

Nem maradhat el a  település rövid bemutatása sem, természtesen.

Pilisvörösvár  város rangú település Pest megyében. Budapest  agglomerációs körzetében. Hazánkban- arányait tekintve- itt a legmagasabb a német nemzetiségűek aránya .

Már az utolsó  jégkorszak idején is  lakott település volt . Az ókorban a rómaiak is megtelepedtek itt. A középkorban több falu is volt  a mai város helyén. 1689.ben jelentek meg az első sváb telepesek -a török hódoltság után-a Fekete erdő környékéről. PILISVÖRÖSVÁR wikipédia



Nagyon sok videó található Pilisvörösvár életéről, rendezvényeiről, azonban egy összefoglaló, városbemutató videót nem sikerült  fellelnem. Így csak ezt a pár perces- de színvonalas - videót  tudom csatolni most. 









Nincsenek megjegyzések: