Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. február 8., kedd

Ráckeve: Petőfi utca

Újabb fényképet kaptam volt kedves  tanítványomtól  Judittól. Most Ráckevéről,

melyet egy megzenésített  Petőfi-verssel köszönök meg újfent.



 


Ráckeve: Petőfi u  a google maps oldalán. Sajnos beljebb nem ment a fényképező autó, így többet nem láthatunk,  az utcából. De pótol majd a az írás végén található videó, egy  szép  ráckevei sétával.

Petőfi Sándor : Minek nevezzelek?

Kormorán együttes : folk-etno- nemzeti rock együttes. A  Magyar Szabadság Díj díjazottja. 

Folytatjuk a János vitézt is,  hiszen oly sok művésznek adott  lehetőséget Petőfi elbeszélő költeménye,hogy  megmutathassa  tehetségét általa. 


Jankovics Marcell (1941-2021)   grafikus, könyvillusztrátor, író
A Nemzet Művésze, Kossuth és BalázsBéla díjas rajzfilmrendező
Petőfi születésének 150. évfordulójára készült el János vitéz c . rajzfilmje


Ráckeve város , Pest megyében  a Csepel-sziget déli felén a Ráckevei -Duna -ág  jobb  partján  terül el.


 A honfoglalás idején  a fejedelmi törzs  székhelye volt. A XV. század közepén a törökök elől menekülő rácok (szerbek) telepdetek meg.Innen van  neve is. Címere, latin feliratával igazi ritkaság. Az alábbi két  linken még sok érdekesség  olvasható a város történetéről.  Ráckeve ismertető
 
Kellemes vásrosnéző sétát is tehetünk az alábbi   filmmel, 
sőt még János vitézzel is  találkozhatunk!

 


"https://m.utisugo.hu/ismertetok/latnivalok/janos-vitez-diszkut-rackeve-305491.html idézet az írásból: "hagyomány szerint Petőfi Sándor ,János Vitéz alakját a ráckevei születésű Horváth Nepomuki János (1774–1847) császári és királyi huszárkapitányról mintázta. E hagyományra a Szent István tér egy épületén emléktábla és az előtte 1999-ben felállított János Vitéz-díszkút emlékeztet. Markolt György kiskunfélegyházai születésű szobrászművész alkotása. Horváth Nepomuki János valóban élő személy volt, sírja a ráckevei temetőben ma is látható."
Városnézésünket Keszthelyiné Solymosi Ilona - olvasóköri tagtársunk- is   gazdagította,  fényképeivel Ráckevéről , melyet ottjártakor  készített.






Nincsenek megjegyzések: