Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. március 5., szombat

Ságvár- Petőfi Sándor utca

Jelentős utcája a  Petőfi Sándor utca Ságvárnak,  hiszen két  templom is  elhelyezkedik rajta. Az utca egyébként is  végighalad a településen, rajta  található még az  átalános iskola, a  piac és egy római kori falmaradvány is a református templom szomszédságában.  Egy nagyon kicsi sétával ebből az utcából eljuthatuk a Jaba parak partján lévő     Ságvári képesfá -hoz, amely nemcsak a kora miatt  nevezetes (300  év) tölgy, hanem a legenda szerint 1520-ban egy éjjel nagy fényesség jelent neg ezen a helyen s ababn   Mária  az angyalaival. Ezt egy afára rögzített festmény  örökíti meg. Ez a nagyszerű Petőfi utca felfedező séta szintén  Zsuzsannának köszönhető, hiszen Ő ajándékozott meg mineket Petőfi utca irányát jelző  táblával Ságvárról. Köszönet érte, s persze  egy vers is. Ezuttal , egy részlet a TÜNDÉRÁLOM ból.  . http://evfaja.okotars.hu/fa/2011/sagvari-kepes-fa. S mindezekn felül, még az is elmondható, hogy itt is megjelnik a táblán a község címere. (Utcagyűjtésünk során már az 5.)


Petőfi Sándor: Tündérálom (részlet)


Latinovits Zoltán: Jászai Mari és Balázs Béla díjas,

 Magyarország Érdemes Művésze, és posztomusz Kossuth díjas  magyar színész


Ságvár Petőfi Sándor utcájá nak egy részlete megnézhető a google maps segítségével, s így képet kaphatunk a településről is.


https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:S%C3%A1gv%C3%A1r_c%C3%ADmere.jpg

Ságvár   község  Somogy megyében van, közel a Balatonhoz.(5km)  A Dunántúl egyik legrégebben lakott  települése. A leletek  tanusága szerint 17000 évvel ezelőtt már  rénszarvas  vadászok éltek itt. A római korban fontos  közlelkedési csomópont volt  a közelében.  A  9.században a honfoglaló magyarok egyik törzsét  vezette  SÁG, innen kapta a nevét. A legújabb ásatások szerint  kimondható, hogy itt élt Koppány  is, és  várat is építetettet magának. -amelynek mamár csak  a sáncai láthatók. (Böre vár) Erdei tanösvény vezet a vármaradványhoz.

Ságvár wikipédia    https://varlexikon.hu/borevar

A községhez  illő videó ezuttal nem felülnézeti ,  vagy utcán sétáló  videó, 

hanem egy igazi falunapot rögzítő összeállítás. 1998-ból.

Mert ez az a nap egy falu életében,   amelyben összegződik egy falu jelene, törekvése,  társadalmi és kultúrális öszszetétele, amely  békésen  megfér egymás mellett a különbözőségei ellenére is.



Nincsenek megjegyzések: