Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. április 19., kedd

Petőfi Emlékkönyvtár : Sárszentlőrinc

 Sárszentlőrincen volt kosztos diák Petőfi Sándor, a jegyző családjánál.  Ma  emléktábla őrzi a helyet ahol lakott. Andreától kaptuk ezt a fémyépeket is a helyszínről. Nagy kösszönet érte!

A plakett kézíítője: Borsos Miklós

Felállítása 1973-ban volt- (lassan, 50 éve.  Gondolom  Petőfi születéeének 150. évfordulója alkalmából) 

A https://www.kozterkep.hu/35329/petofi-emlekkonyvtar oldalon azt is  megtudtam,:"Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából Petőfi emlékkönyvtár címen országos pályázatot hirdettek könyvtárak létesítésére azokon a településeken, ahol Petőfi élt – hosszabb-rövidebb ideg. Az így létrejött könyvtárak falán dombormű hirdeti a mozgalomhoz való tartozást, Petőfi emlékét és az évfordulót. A mozgalom keretében létrejött könyvtárak általában Petőfi nevét is viselik." Sarudon is  van egy  Petőfi emlékknyvtár  plakett szintén Borsos Miklós  alkotása.  Sőt azis kiderült, hoyg a mozgalom 3 évvel korábban indult, csak  akkor Felszabadulási emlékkönyvtár   néven. S  akkor a minisztérium, nemcsak plakettet adott, hanmem pénzt is, az adott könyvtár fejlesztésére. https://www.kozterkep.hu/17732/felszabadulasi-emlekkonyvtar meg lehet tekinteni a többi ilyen  jellegű plakettet. 

Ez az egyik csodás  "hozadéka"  a Petőfi utcák, szobrok keresésének. Olyan információk , történelemi események  tárulnak elénk, amikre egyáltalán nem gondolnánk. nem számítanánk.  



Borsos Miklós (1906-1990)
Munkácsy és Kossuth  díjas 
Érdemes  és Kiváló művész
Ferenczi Béni és  posztomusz
  Magyar  Örökség díjas 
szobrász 




Sárszentmihály virtuális sétájához ezen akinkken lehet csatlakozni. a google maps segítségével

Egy remek helyi kiadvány több oldalon keresztül beszél Petőfi itt töltött hónapjairól valamint  aközség  történelmi   múltját is részletesen  bemutatja. A következő linken elérhető:        
     Petőfi tanuló évei Sárszentlőrincen

Ebben a faluban  Lázár Ervin írónak   is  van emlékháza, s hol máshol, mint a Petőfi utcában , mert Ő is lakott itt egy ideig a faluban. Igaz az plakett nélküli. S bár Petőfi utcatáblát  nem kaptunk  fényképben, , mégis  egy részletesebb  bemutatót kap a település, hamár  ily sok  kapocsal kötődik az irodalomhoz  

Nincsenek megjegyzések: