Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. május 12., csütörtök

A Vinczemill manufaktúrában megtartott májusi olvasókör

Kihelyezett  olvasókört tarttunk  Szentendrén  tegnap, a Vincemill  manufaktúrában.


Vincze László  papíripari mérnök  alapította 1985-ben, tehát még a   rendszerváltás előtt. 

Családi vállakozásként. Mára elsőrangú és helyű  tényezője lett a  minőségi papírkészítésnek.

Mérnökként  dolgozott éveken keresztül,  majd   úgy  döntött, hogy a papírgyártás -hazánkban akkoriban nem igen alkalmazott technológiáját  felelevenítve,  a minőségi, és időtálló papír, előállítására  specializálódik. Mára,  itthon és külföldön  is  elismert és keresett  termékeivel rangot és nevet szerzett  magának és vállalkozásának is. 

Ez  azonban csak egy része   tevékenységének, mert igazi lokálpatriótaként   a szentendrei  képzőművészek  támogatója, kiállítások, rendezvények  létrehozója. Köszösség teremtő.

Minket is rögrön megvendégelt  bodzaszörppel, ami  igazán jólesett  a melegben, a  kicsit viszontagságos odatalálásunk után. Szentendrén a tájékozódás  - a belvárosból kíjebb érve  nem  egyszerű-  A domboldal  közepén  lévő   manufaktúrát,   negyed óra késéssel azért megtaláltuk, s jóleső, meleg  fogadtatásban volt részünk. 

A terem, ahol megpihenhettünk a  szokatlan  meleg után, hűvösségével, máris  konfortos  érzetet adott, s egy  speciális merített-papír illatot is. Így átadtuk magunkat a papírkészítés  történelmi áttekintésének,  a manufaktúra létrejöttének, és   mára  elért  eredményeinek, sikereinek. 

Ez után szokásunkhoz  híven  jöhettek a mi krédéseink, s azokra kapott kimerítő válaszok, sőt  bemutatók is.

Kezünkbe  vehettünk olyan  faximeléket, amelyeket Ő maga   álíltott elő ( pl. Vizsolyi Biblia ) Megtudtuk, hogy a hagyományos ólombetűs nyomást  ugyanolyan jól  bírja merített  papírja, mint  a tintasugaras nyomtatást., vagy a  festők, és  grafikusok különböző technikái által használt   egyedi  alkotások, festékeit,vagy  sokszorosított nyomatokat (rézkarc, linómetszet stb)  S azt is, hogy különleges oklevelek, kinevezések értéket a papír is emeli, hiszen az Ő általa készített  papír  minősége 4-500 (!) évig megőrzi  minőségét. A kitüntetett  örökösei  5-6 generáció múltán is  olvashatják.  Régi könyvek  restaurálásáshoz is az Ő "papírpépjére" van szükség. 

Részletes ismertetőt,  kaptunk arról is, hogy  hogyan kerül, milyen technikai   alkalmazásokkal alakul ki a vízjel a papíron? Bemutatta László, hogy hogyan készül hitelesítő, dombornyomott pecsét a papírra.  Persze  mamár  a legtöbb grafikai  , dombornyomásos elem számítógép vezérelt  technikával születik meg, de a papírra rögzülésében  a régi gépeké a szerep. Amik igen súlyosak, tekintélyesek, viszont 150 év után is  tökéletesen működnek. 

K.S. Ilona  és saját  fotóival kiegészítve  remélem  részeletesebb  képet  adhatok erről a rendhagyó olvasóköri másfél -két óráról. 







A  program előtt egy kicsit  sétálgattunk is Szentendrén,  így  mini  városhangulat bemutatóval  zárom a tudósítást a májusi olvasókörről.

A fényképet most is K.S. Ilona  készítette



A BDunaparton álló  Köszöntő szobor 1980 óta  köszönti és  tájékozódási pontként is szolgállja a városba érkezőt.  
                                Farkas Ádám (sz 1944) Munkácsy díjas  szobrászművész alkotása 



 A gyönyörűséges és  hangulatos  Szamos  cukrászda és  múzeum 

                                     
S egy  hozom -vizem  könyvtár  a sétáló utca  elején

É is   készítettem pár fényképet. Emlékként és  kedvcsinálónak is. Látogassanak el Szentendrére! 







Nincsenek megjegyzések: