Petőfi szobrok-emléktáblák , Petőfi utcák, Petőfiről szóló könyvek- írások,

2022. május 27., péntek

Kiskorpád- Petőfi utca

Babi küldte  nekünk Kiskorpád nevű település Petőfi utcájának iránymutató  tábláját.. Nagy   köszönet érte, s természetesen az ajándékvers  sem marad el!

De először  nézzzük a táblát!  Megint  -egy   címeres -utcatáblás  falu (már  a 14.)

 Az utca jó hosszú, átszeli a falut.  s így  google maps-os virtuális  sétát is tehetünk rajta.Itt  még megvan az utca  mindkét oldalán,  a rendben tartott vízelvezető árok- mint a régi  falvakban általában. S találtam virtuális utám során az egyik  ház  falán egy  különös, de  az egész ország szempontjából nagyon fontos vállakozás tábláját is:Kovács Józsefné: MÉHANYANEVELŐ felirattal.


Virtuális sétára a Petőfi utcán gogle maps


Petőfi  Sándor : Az ember


Jordán  Tamás (sz.1943)

A Nemzet Színésze

Kossuth és Jászai Mari díjas

Érdemes Művész

A Hallhatatlanok Társulatának tagja

A  Magyar Köztársaság  Középkeresztjével  és

a Középkereszt Csillagával kitüntetett 

színész, rendező, színházalapító.

Príma díjas  és Prima primisszima díj, 

Bessenyei Ferenc  díj

Hazám díj, 

Radnóti Miklós  Antifasiszta díj, 

MSZP Közéleti  díj  birtokosa

Jordán Tamás wikipedia



Kiskorpád  nevének eredete,  a KORÚ, védeni, vagy a KORU, alapítani  igenévből eredeztethető.. Mindkettő honfoglaláskori eredetre vezethető vissza. 1324-ből van az első  írásos emlék a  Korpádról. A török hódoltság utáni megerősödést a nádasdi Sárközi családnak köszönhette.1726-ban lett a birtokuk a falu,ahol  udvarházat, majd  templomot, később református iskolát  építettek, amely  az 1949-es államosításig működött  is. Református  temploma igencsak különleges mivel háromszög alaprajzú.
Csokonai Vitéz MIhály is járt a faluban,s  több verse is  itt  születet 1789-90-es években. 

A  II. vh-s  deportálások során  a teljes  zsidó lakossága megsemmisült. A többi lakos  közül is  sokan meghaltak ezen időben, illetve  Szovjetúnióba deportáltak csaknem 50 embert.   

Kiskorpád wikipedia

Megint az a helyzet állt elő , hogy nem lehet egyetlen  videóval bemutatni a  falut. Azért sem, mert oly sok mindenben tér el a megszokottnak mondott/ gondolt  falusi élettől. Pl ugyan  a  falunak  van énekkara, de  teljesen más  , mint  amit  gondolunk a falusi asszonykórusokat ismerve. Itt  bizony  vegyeskar  működik,  és nem  a szokásos  népdalokra  "szakosodott", hanem  a videókból kitűnik, hogy a lakosság kedvenceit  adja  elő. Amibe a  rádióból sugárzott  dalok  egyvelege  köszönt  vissza.  Nem népnevelni akar, hanem együtt énekelni a a falu népével!  S nem idős hölgyek, hanem vegyes korosztályú , énekelni szeretők alkotják. 

Szót  kell ejtenem a szüreti felvonulásukról is Láttunk már  ilyent  sváb-bajor  hagyományait ápoló falvakban itt azonban olyan sok lovaskocsi vonul fel,,megrakodva  emberekkel, amit azt hiszem sehol máshol nem lehet látni az országban. 

Híres a falu a Szevasz Vera,(1967) ikonikus  film forgatási  helyszíneként is, de arról is, hogy  közelében ered több ágból összefolyva a Kapos  folyó, mely  egész tórendszert hozott létre, és ami kiváló horgászóhely is. 

Alakított itt egy házaspár Szentlélek közösségi házat, is, s beszámolójuk létrerjöttéről, munkájukról igazán szép, tanulságos, függetlenül attól, hogy ki miben hisz, vagy nem hisz. A  kitartás, elhivatott tevékenykedés  szép  pédája  ez is.

Jó nézelődést, élménygyűjtést  kívánok!

                                           






Nincsenek megjegyzések: